Furnizorul de servicii de navigație aeriană Î.S "MOLDATSA" a venit cu o reacție în legătură cu cazul aeronavei Fly One care a decolat de pe Aeroprtul Internațional Chișinău pe data de 30 septembrie printre câteva vehicule, reușind cu greu să evite o catastrofă aviatică.

Potrivit unui comunicat al instituției remis presei, incidentul din 30 septembrie de pe Aeroportul Internațional Chișinău a fost constatat și raportat instituțiilor abilitate în conformitate cu regulamentele naționale și internaționale.

Totodată, în același comunicat, reprezentanții MoldATSA mai scriu că:

 „Regretăm, însă, faptul că speculațiile exprimate pe rețelele de socializare devin tot mai des surse primare de informare, iar instituțiile vizate sunt ignorate cu desăvârșire. Î.S."MOLDATSA" este deschisă în fața tuturor reprezentanților mass-media și gata să ofere detalii factologice pe marginea acestui caz.În lumina celor exprimate mai sus, facem apel către mass-media să nu recurgă la elemente manipulative și la dezechilibru informațional. Vă rugăm să fiți conștienți că toate subiectele de presă legate de siguranța zborurilor influențează poziția Republicii Moldova în ceea ce privește furnizarea serviciilor de navigație aeriană atât la nivel național/internațional precum și domeniul  aviației civile per ansamblu”, scrie în comunicat.

Reacția MOLDATSA vine, la aproape patru zile de la producerea incidentului pe AIC, când o aeronavă a decolat printre câteva vehicule, incidentul fiind confirmat ieri de către reprezentanții companiei FlyONE și cei ai Autorității de Aeronautică Civilă.

Totodată, vom reaminti că ieri, AAC a anunțat despre faptul că la data de 30 septembrie, ora 16.00, în timpul decolării de pe AIC a unei aeronave, la capătul pistei de decolare, operau trei automobile ale serviciului tehnic, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a procedurilor, în conformitate cu reglementările aeronautice civile RAC-REAC. 

„A fost convocată Comisia permanentă pentru investigarea accidentelor și incidentelor aeronautice care lucrează împreună cu grupul de experți din cadrul Autorității Aeronautice Civile și desfășoară acțiunile de investigare a circumstanțelor incidentului. Conform datelor preliminare, incidentul ar fi fost cauzat de o eroare umană. Î.S “MoldATSA” a comunicat că dispecerul responsabil pentru decolare a fost suspendat din funcție până la finalizarea investigației”, se arată în comunicatul AAC.