Curtea de Apel Chișinău a adoptat marți, 24 septembrie, o încheiere prin care a decis organizarea ședinței extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor pentru data de 27 septembrie, ora 9.00, la Casa Sindicatelor. Asociația Judecătorilor menționează că încheierea vine să pună în executare decizia CA Chișinău din 20 septembrie, prin care Consiliul Superior al Magistraturii a fost obligat să convoace Adunarea, transmite IPN.

Încheierea Curții de Apel Chișinău stabilește și ordinea de zi a ședinței extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor, care ar urma să includă două subiecte. Primul este resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești. A doua chestiune este ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul judecătorilor.

Încheierea adoptată obligă secretariatul CSM să organizeze procesul prealabil desfășurării ședinței extraordinare a Adunării.

La ședința din 19 septembrie, CSM a amânat examinarea demersului unui grup de judecători cu privire la convocarea Adunării Generale a Judecătorilor. Membrii Consiliului au dispus ca inspecția judiciară să verifice în ce condiții au fost colectate semnăturile de la magistrați, mai exact dacă aceștia au știut pentru ce semnează. Iar marți, 24 septembrie, demersul de convocare a fost respins. Între timp, pe 20 septembrie, Curtea de Apel Chișinău a obligat CSM să convoace Adunarea Generale a Judecătorilor, la inițiativa a cel puțin 50 de judecători, după ce în instanță s-a adresat un grup de judecători în exercițiu. După această hotărâre, CSM a precizat că va înainta un recurs, prin care va solicita și suspendarea executării.