Toate cele 17 persoane, reţinute pe 24 noiembrie de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie în dosarul licitaţiilor trucate în educaţie, au fost eliberate din izolatorul CNA. Atât funcţionarii publici din cadrul Direcţiilor educaţie, tineret şi sport, cât şi agenţii economici, sunt cercetaţi penal în arest la domiciliu după ce Curtea de Apel Chişinău a adoptat decizii în acest sens.

Șeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a declarat pentru ZdG că procurorii au solicitat cercetarea în arest la domiciliu doar pentru doi funcţionari care şi-au recunoscut vina şi au acceptat să colaboreze cu organele de urmărire penală, iar în privinţa celorlalţi bănuiţi a solicitat prelungirea măsurii de arest preventiv.

Sunat pentru detalii, Morari a declarat pentru Deschide.MD că procurorii au depus deja recurs în privinţa a 7 dintre deciziile Curţii de Apel. Totodată, şeful PA a adăugat că urmărirea penală se apropie de final şi că în scurt timp dosarele celor implicaţi vor fi trimise în judecată. 

Deschide.MD a publicat anterior lista cu numele celor 17 persoane reţinute. 

1. „Ghena", Ghenadie Nicorici, fondatorul și administratorul companiei Crinic Grup (arest, 30 de zile)
2. Andrei Grosu, șeful DETS Rîșcani,
3. Dumitru Vatavu, șef-adjunct DETS Rîșcani (arest, 30 de zile)
4. Lilian Sofrone, patronul companiei Lovis Angro (arest, 30 de zile)
5. Viorel Galașanu, patronul firmei Draur Grup
6. Liliei Babuc, şefa DETS Ciocana
7. Svetlana Balean, jurist al DETS Botanica (arest, 30 de zile)
8. Ana Vârlan, șefa DETS Centru, (arest, 30 de zile)
9. Maria Cușnir, contabil-șef al DETS Râșcani (arest la domiciliu, 30 de zile)
10. Margareta Bivol, contabila-șefă la DETS Centru (arest, 30 de zile)
11. Eugeniu Variaghin, șef Secţie alimentare la Ministerul Apararii (arest, 20 de zile)
12. Tatiana Jigău, contabil, Lovis Angro
13. Carina Pendus, jurista, DETS Buiucani (arest 30 de zile)
14. Natalia Braga, Sef grup alimentar DETS Buiucani (arest, 25 de zile)
15. Andrian Lemnaru, juristul Policlinicii din or. Hincesti (arest 25 de zile)
16. Natalia Bahcivanji, firma Sanex Comert, Status Prim (arest 20 de zile)
17. Sergiu Bahcivanji, firma Sanex Comert, Status Prim (arest 30 de zile)

Schema aplicată de ei funcţiona în felul următor: pentru semnarea contractelor de achiziţie, factorii de decizie ai direcţiilor se înţelegeau cu un grup de agenţi economici să majoreze preţurile ofertelor, astfel încât să fie desemnate câştigătoare ofertele mai scumpe. Sau, prin înţelegere prealabilă, la licitaţie participau mai mulţi operatori economici, cu diferite oferte de preţ, dar care aveau acelaşi fondator. Pentru favorizare, agenţii economici achitau funcţionarilor publici, lunar sau pentru fiecare licitaţie în parte, anumite sume de bani.

Reprezentanții CNA au explicat că trucarea licitațiilor a avut loc prin aranjarea condițiilor de concurs pentru un anumit agent economic, participarea diferitor firme care în realitate erau gestionate de aceeași persoană sau oferirea de informații contra plată despre celelalte oferte prezentate. Suma mitei era de până la 10.000 de lei.

Oamenii legii au prezentat interceptări din care reiese că o parte din produsele livrate erau alterate. Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat o anchetă privind câștigătorii licitațiilor pentru livrarea produselor alimentare în școli și grădinițe. Din investigație aflați detalii și despre oamenii de afaceri vizați în acest dosar.