Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) a depistat cu ce s-au intoxicat cei 126 de elevi de la liceul moldo-turc „Orizont”, din sectorul Ciocana al capitalei. Potrivit unui comunicat ANSP, în urma rezultatului investigațiilor de laborator a fost depistată o probă pozitivă de Staphylococcus aureus în chiflele în sos alb.

Totodată, au fost constatate unele neconformități din domeniul alimentar ce țin de lipsa marcajului pe produsele alimentare, nerespectarea meniului coordonat cu CSP Chișinău. La fel, s-a stabilit, că din numărul total de 13 persoane angajate ai blocului alimentar, 12 nu dispuneau de certificate ce ar confirma instruirea igienică.

Specialiștii DTSA Chișinău au prelevat 26 de probe de bucate gata, 3 probe de materie primă (aripi, fileu de pui și cașcaval), expediind probele la Laboratorul de Încercări al Centrului Republican de Diagnostică Veterinară (CRDV). Au fost prelevate, de asemenea probe de la personalul angajat în blocul alimentar, apa din robinet și lavaje de sanitație de pe suprafețe, utilaje, ustensile, etc.

În urma celor constatate la fața locului, la data de 12 septembrie DTSA Chișinău, a emis o Prescripție în domeniul siguranței alimentelor pentru blocul alimentar ca până la primirea rezultatelor oficiale de la laborator să fie efectuate lucrări de ordin sanitar, în special igienizarea și dezinfectarea încăperilor, utilajului, ustensilelor, etc. Prescripția mai prevede elaborarea și implementarea procedurilor operaționale ce țin de controlul sănătății personalului angajat, instruirea , lucrătorilor, evidența procesului tehnologic și trasabilitatea alimentelor.

 Întru îndeplinirea Prescripției, administrația liceului Orizont, filiala Ciocana, a informat DTSA Chișinău că pe data de 13 septembrie a fost stopată activitatea blocului alimentar până la finalizarea anchetei epidemiologice și obținerea rezultatelor de laborator, personalul a fost delegat pentru a trece controlul medical și au fost înăsprite cerințele de monitorizare a stării sănătății copiilor. De asemenea, au fost efectuate lucrările de dezinfecție, deratizare și dezinsecție.

În rezultatul investigațiilor de laborator, la 13 angajați ai blocului alimentar s-a depistat Staphylococcus aureus (o bacterie patogenă din genul Staphylococcus, care poate produce infecții supurative sau septicemii la om și animale). În trei probe de produse alimentare examinate de către CRDV: salată din roșii și castraveți, chiftele  în sos alb, salată (vinegret), pilaf cu carne de bovină, au fost constatate bacterii coliforme. O probă pozitivă Staphylococcus aureus a fost depistată în chiflele în sos alb.

Conform concluziei finale, în urma investigațiilor de laborator întreprinse și a informației de la CSP, s-a constat că focarul a fost cauzat de infecție adenovirală.