Trei judecători reținuți dosarul „Laundromat” au fost mutați săptămâna trecută în arest la domiciliu.

Decizia în privința magistratului de la Judecătoria Râșcani, Gheorghe Bârnaz, a fost luată de instanța de fond. Ștefan Niță de la Curtea de Apel din Capitală a fost eliberat din izolator de magistrații de la Curtea de Apel Bălți pentru că mulți judecători din Chișinău s-au abținut să examineze cazul și dosarul a fost transferat în localitatea amintită. În arest la domiciliu a fost plasat și magistratul de la Judecătoria Căușeni, Gheorghe Marchitan. 

Amintim că 18 magistrați și executori judecătorești au fost reţinuţi în septembrie 2016, pentru că ar fi fost implicaţi în schema de spălare de bani, prin care au fost transferate ilegal 20 de miliarde de dolari prin băncile din Moldova. În total, în schemă sunt implicaţi 20 de funcţionari. Atunci unul a fost dat în căutare, iar altul se afla în străinătate.

La câteva zile de la reţinerea celor 18, procurorii au primit informaţii operative că în schemă ar fi implicat încă un magistrat. Acesta poate fi identificat printr-o decizie judecătorească în procedură simplificată emisă în perioadă 2010- 2013. În acest sens, şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, a emis o solicitare către toate judecătoriile din ţară pentru a căuta în arhive documentul respectiv.

În luna noiembrie, unul din judecătorii reținuți în dosarul „Laundromat” a decedat la spital după ce a intrat în comă, fiind diagnosticat cu hepatită.

De precizat este și faptul că redacţia Deschide.MD a publicat, cu referire la surse din cadrul anchetei, lista tuturor judecătorilor încătuşaţi.

Ştefan Niţă - judecător la Curtea de Apel

Garri Bivol - judecătorul Judecătoriei sectorului Centru

Iurie Ţurcan - fost magistrat al judecătoriei Râșcani

Liliana Andriaș - Judecătoria Centru

Iurie Hârbu – Judecătoria Telenești

Serghei Popovici – președinte Judecătorie Comrat

Gheorghe Bârnaz – magistratul de la Judecătoria Râșcani

Valeriu Gâscă – judecător la Judecătoria Râșcani

Serghei Gubenсo - Judecătoria Comrat

Serghei Lebediuc - Judecătoria Militară

Mihai Moraru - Judecătoria Ungheni

Aurica Us - fosta magistrată de la Judecătoria Râșcani

Gheorghe Marchitan - magistratul de la Judecătoria Căușeni

Gheorghe Gorun - fostul judecător de la Judecătoria Râșcani a capitalei

Igor Vornicescu - ex-judecător

Victor Orândaş - ex-judecător, Judecătoria Centru