Inspectoratul General al Poliției anunță despre documentarea a unui „grup infracțional organizat”, fiind suspectat de organizarea „unei scheme de spălare de bani în proporții deosebit de mari, prin introducerea unor date denaturate în actele de contabilitate, financiare și bancare”. De precizat că anterior reprezentanții blocului ACUM au acuzat de nenumărate ori Partidul Democrat și pe fostul lider al formațiunii, Vlad Plahotniuc, că ar sta în spatele companiei. Mai mult ca atât, democrații au fost acuzați și de faptul că au fost finanțați de către Metalferos.

Potrivit unui comunicat al IGP, domeniul de activitate al companiei fiind colectarea, păstrarea, prelucrarea, comercializarea, precum şi exportarea resturilor şi deşeurilor de metale feroase şi neferoase.

În urma investigațiilor efectuate de angajații Direcției Investigare Fraude Economice a Inspectoratului Național de Investigații,  Serviciul Protecție Internă și Anticorupție a MAI, sub conducerea Procuraturii Generale, s-a stabilit că în perioada de timp  2017 - iulie 2019, mai multe persoane au pus în funcțiune un sistem fraudulos de tăinuire a originii şi legalizării metalelor de o provenienţă dubioasă, prin camuflarea preţului de livrare și achiziţie, fapt ce a generat obținerea unor venituri ilicite în proporţii deosebit de mari”, se menționează în comunicatul de presă.

Perchezițiile au avut loc la data de 9 septembrie și au fost efectuate de către ofițerii Inspectoratului Național de Investigații și SPIA a MAI la domiciliile și entitățile economice pe care le gestionau.

Ca rezultat, au fost depistate și ridicate documente pe marginea unor tranzacții dubioase, agende, telefoane mobile și suporturi electronice care au importanță pentru organul de urmărire penală. Acțiunile s-au desfășurat cu suportul ofițerilor de la BPDS „Fulger””, se precizează în comunicat. 

În acest caz a fost inițiată cauze penale pentru „spălarea banilor în proporții deosebit de mari” și „folosirea documentelor oficiale false”. Persoana culpabilă de asemenea infracțiuni se pedepsește cu închisoare de la 5 la 10 ani, cu amendă aplicată persoanei juridice  de la 650 000 la 800 000 de lei sau cu lichidarea acesteia.