„Persoana în cauză mi-a tras, există și o înregistrare video în care se vede cum acesta trage cu pumnul”, aceasta ne-a spus procurorul Nicu Șendrea, după conflictul care l-a avut astăzi pe strada Teilor, sectorul Botanica, cu activistul recidivist, Pavel Grigorciuk.

Nicu Șendrea a revenit cu un apel telefonic, după ce am încercat să aflăm mai multe detalii despre incidentul care l-a avut astăzi cu Pavel Grigorciuk. Șendrea a evitat să ne spună de la ce a pornit conflictul, dar susține că în prezent se află internat în spital și că Grigorciuk a fost cel care l-a lovit.

„Da, vă confirm, el este cel care a inițiat conflictul și m-a agresat fizic. Sunt înregistrări video în care se vede cum lovește în mine și pe care le voi face publice mai târziu. Alte comentarii nu voi face la moment, pentru aceste acțiuni există lege și urmează să se expună organele de drept. Acum, mă scuzați, sunt internat în spital și nu pot vorbi mult la telefon”, ne-a spus Șendrea.

Potrivit Poliției Capitalei, după ce au fost făcute cercetările la fața locului, cazul a fost preluat de către Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Botanica.

Solicitat telefonic, atât Ștefan Șaptefrați, procurorul mun.Chișinău, cât și Marcel Cimbir, procurorul oficiului Botanica, nu au răspuns la apelurile insistente.

De altă parte, Emil Gaitur, purtătorul de cuvânt al PG, ne-a spus că nu cunoaște dacă Grigorciuk va fi reținut sau nu și a ținut să menționeze că procurorii examinează cazul în normele prevăzute de lege pentru a stabili toate circumstanțele. 

Amintim că nu este primul caz când recidivistul Grigorciuk atacă persoanele cu funcții de răspundere. În după-amiaza zile de 21 martie 2019, aflându-se în parcul central „Ştefan cel Mare” din capitală, Grigorciuk l-a agresat verbal cu cuvinte necenzurate şi jignitoare pe parlamentarul Sergiu Sârbu, după care l-a apucat de haină şi i-a aplicat, în mod intenţionat, o lovitură cu mâna în regiunea feţei, continuând să-l insulte. Incidentul a avut loc în prezenţa colegilor victimei, dar şi altor persoane care se aflau în locul public.

În urma acţiunilor ilegale ale agresorului, victima a fost internată în spital cu vătămări corporale, calificate de catre experţii medico-legişti ca fiind uşoare.

Grigorciuk a ajuns în atenţia organelor de drept încă acum cinci ani. Astfel, în primăvara anului 2015, acesta a fost condamnat la amendă penală după ce a bătut şi insultat un cetăţean german într-un local din capitală, deteriorând şi mai multe bunuri. Până în prezent, acesta se eschivează de la achitarea amenzii penale. 

O altă condamnare pentru dezordinile în masă și violențele la sediul Procuraturii Generale din septembrie 2016. Atunci, inculpatul, împreună cu alte şase persoane au compărut pe banca acuzaţilor pentru organizarea, conducerea şi participarea activă la săvârșirea acțiunilor ilegale, au chemat la nesupunere violentă activă la cerinţele legitime ale reprezentanţilor autorităţilor și au aplicat violenţa, inclusiv cu utilizarea unor obiecte în calitate de arme.

Pentru aceste acţiuni, inculpatul a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni închisoare, cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de probă de 4 ani. 

De asemenea, din anul 2014 şi până în prezent acesta şi-a completat şi cazierul contravenţional cu 4 contravenţii pentru o serie de acţiuni huliganice, ultragieri şi alte acţiuni violente, pentru care a fost pedepsit de către instantele naţionale cu amenzi, la fel neachitate de făptaş până în prezent.