Sute de funcționari de stat ar putea fi privați de mașinile lor de serviciu, care provocă bugetului de stat cheltuieli foarte mari. O inițiativă a Cancelariei de Stat prevede ca sute de angajați ai Guvernului să nu mai beneficieze de mașini de serviciu, decât doar în caz de strictă necesitate.

Premierul Maia Sandu anunță că de acord cu această inițiativă, în condițiile în care mașinile de serviciu sunt folosite deseori în scopuri personale.

Potrivit premierului, această inițiativă este menită să optimizeze cheltuielile, în contextul discuțiilor privind elaborarea bugetului de stat pentru anul viitor.

„Noi analizăm mai multe opțiuni pentru a economisi banii publici. Trebuie să cheltuim cu bun-simț. Este o idee pe care o vom îmbunătăți. Când va fi prezentată oficial, vom spune care sunt cheltuielile acum și cât vom economisi. Sunt sigură că putem eficientiza cheltuielile, ca să nu stea mașinile pe la poarta cuiva”, a declarat astăzi Maia Sandu, după ședința Guvernului.

Premierul admite că ar putea renunța și dânsa la mașina de serviciu, chiar dacă are nevoie de ea. „O să vedem… Eu chiar am nevoie de automobil… Economiile pot fi făcute din contul a sute de funcționari, care nu neapărat ar trebui să aibă parte de mașină de serviciu și încă nu e clar că le folosesc doar în scopuri de serviciu. Eu am automobilul meu… Serviciul de pază îmi spune că nu este recomandat ca eu să conduc propriul meu automobil în perioada când dețin această funcție”, a spus zâmbind Maia Sandu.

Prim-ministrul a adăugat că urmează să fie elaborat și un mecanism prin care funcționarii de stat, atunci când vor avea nevoie de automobil, să beneficieze de el.

„Dacă cineva va avea nevoie de automobil, în scoruri de serviciu și altfel nu se poate de rezolvat, atunci să se facă o solicitare, să fie înregistrată și să fie asigurat cu acest serviciu”, a conchis Maia Sandu.

Sursa: Ziarul Național