Ex-premierul și liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, vine cu un mesaj în adresa Maiei Sandu în care îi sugerează ce pași ar trebui să întreprindă pentru a soluționa problema cu poluarea aerului în municipiul Chișinău. Potrivit lui Filip, această criză de mediu nu suferă amânare, iar acțiunile autorităților trebuie să fie mai prompte și mai decisive.

Analizele de laborator arată o concentrație de poluanți depășită de zeci de ori. Este clar că problema nu mai e doar mirosul, poate nu se înțelege că, de fapt, vorbim despre poluanți în concentrații de zeci de ori mai mari pe care îi respirăm zilnic și noi, și copiii noștri”, se arată în mesajul postat de liderul PDM.

Filip a menționat că în perioada în care a fost la Guvern, a fost în situația să intervenă de câteva ori în ajutorul autorităților locale din capitală, cum a fost cazul ninsorilor din aprilie sau criza deșeurilor.

Când e vorba de sănătatea oamenilor, care este afectată în fiecare zi, nu mai contează că responsabilitatea e a primăriei sau a alor instituții. E nevoie de implicare din partea autorităților centrale. E și responsabilitatea Guvernului. Nu doar să ceară intervenție, dar și să intervină atunci când vede că nu se acționează cum trebuie. Pașii pe care ar fi trebuit să îi facă un prim-ministru în condițiile unei astfel de situații:

1. Convocarea de urgență a comisiei pentru situații excepționale de către prim-ministru, în calitate de președinte de comisie.
2. Audierea rezultatelor analizelor de laborator prelevate de la Stația de epurare, în special asupra aspectelor care țin de pericolul pentru viața și sănătatea locuitorilor municipiului Chișinău.

Raportori:

Agenția Mediului – efectuează măsurările, analizele și investigațiile ecologice privind apele de suprafață și subterane.
Inspectoratul pentru Protecția Mediului – efectuează controlul modului de funcționare a stațiilor de epurare și respectarea condițiilor de calitate a apelor uzate evacuate.
Agenția Națională pentru Sănătate Publică – asigură supravegherea de stat, promovarea și protecția sănătății publice și urmează să se expună asupra pericolului asupra sănătății publice reieșind din rapoartele de analize de laborator efectuate.

3. În urma rapoartelor de analize de laborator și concluziilor ANSP, declararea situației excepționale valabile pe teritoriul capitalei.
4. Clasificarea situației excepționale drept ”Depășirea concentrației maxime admisibile a substanțelor periculoase în mediul ambiant”, conform art. 1.4 din Anexa 1 a HG nr. 1076 din 16.11.2010 cu privire la clasificarea situațiilor excepționale și la modul de acumulare și prezentare a informațiilor în domeniul protecției populației și teritoriului în caz de situații excepționale.
5. Aprobarea unui plan de măsuri de înlăturare a consecințelor situației excepționale, cu indicarea măsurilor concrete pe termen scurt, mediu și lung, autoritățile responsabile și termenele de realizare.
6. Alocarea, după caz, a sumelor necesare din fondul de rezervă al Guvernului pentru înlăturarea consecințelor situației.
7. Având în vedere că există pornite dosare penale în acest caz, Procuratura urmează să stabilească cine se face vinovat de situația admisă și să sancționeze în consecință.

Care totuși sunt ACUM prioritățile voastre?”, a scris Filip.

Știrea se actualizează!