Șapte din zece chișinăuieni obișnuiesc să sorteze gunoiul. Potrivit datelor Direcției generale locativ-comunală și amenajare, 24% din chișinăuieni obișnuiesc să sorteze tot gunoiul, iar 27% nu sortează deloc. 48% din locuitorii capitalei sortează parțial gunoiul – doar sticle sau unele cutii, transmite IPN.

Datele DGLCA arată că locuitorii din sectoarele Râșcani și Botanica sortează gunoiul în cea mai mare măsură. Astfel, în sectorul Râșcani și în sectorul Botanica, gunoiul este sortat de 81% din orășeni. În sectorul Centru cei care sortează sunt 77%, iar la Buicani –  69%. Mai puțin gunoiul este sortat în sectorul Ciocana: 51% sortează, iar 49% – nu.

A fost efectuată o analiză a obișnuinței de a sorta gunoiul în funcție de veniturile medii lunare ale familiei. Printre cei care câștigă mai puțin de trei mii de lei, 66% sortează, iar 33% – nu. Printre cei care câștigă între trei și cinci mii de lei, 71% sortează gunoiul, iar 29% – nu.  Și 79% din cei cu venituri cuprinse între 10 și 15 mii de lei sortează gunoiul. În cazul chișinăuienilor cu venituri de peste 15 mii de lei, raportul arată în felul următor: 67% sortează și 33% nu o fac.

Anterior, în urma unui experiment care s-a desfășurat pe durata unei luni, cu participarea a 73 de persoane din 25 de gospodării, s-a ajuns la concluzia că o persoană care nu colectează separat gunoiul, aruncând totul într-un singur coș, produce 322 de kilograme de deșeuri anual. Iar persoana care colectează deșeurile separat, produce de două ori mai puțin, 159 de kilograme.