Serviciul Protecție Internă și Anticorupție a MAI (SPIA) se transformă în „bâta politică” a unui candidat la funcția de Primar General al municipiului Chișinău. De această părere este Vitalie Marinuță, fostul ministru al Apărării care face referire la perchezițiile SPIA de la primăria capitalei în cadrul a trei cauze penale pe faptul creării unei scheme infracționale de obținere ilegală a loturilor de pământ pentru construcție

„Dacă tot nu i s-a dat cuiva funcția de Procuror General și CNA nu a fost posibil de resubordonat MAI-ului, de ce nu de folosit subdiviziunile care se subordonează. Legea deja nu mai contează. Ea poate fi sfidată și interpretată. Cam așa proceda și dictatorul fugar. Să fim precauți căci s-ar putea să fim în procesul creșterii unui nou dictator”, a scris Marinuță pe pagina sa de Facebook.


Ștefan Șaptefrați, procurorul municipiului Chișinău, susține că implicarea SPIA în acest caz a fost dispusă de către procurorul general, iar potrivit primarului interimar, Adrian Talmaci, a fost  vorba despre mai multe documente, eliberate acum cinci ani în urmă. 

SPIA și procurorii au descins la Primăria Chișinău. Șaptefrați: Așa a dispus procurorul general

Totodată, este menționat că anterior vicepremierul, ministrul Afacerilor Interne, dar și candidatul blocului ACUM la funcția de primar al capitalei, Andrei Năstase declarase în cadrul unei conferințe de presă că a dat ordin cu privire la neimplicarea Ministerului Afacerilor Interne și a structurilor subordonate în campania electorală din partea unui sau altui candidat, iar cei care vor încălca legea vor fi sancționați și nu va conta că sunt de la ACUM, PSRM, PD, or alte partide.

„Să nu îndrăznească nimeni, absolut nimeni să nu îndrăznească din banii publici să-și facă publicitate. Nimeni să nu îndrăznească să atenteze la instituțiile statului așa cum o fac unii candidați deja... Am dat ordin, și probabil o să-l fac public, cu privire la neimplicarea Ministerului Afacerilor Interne și a structurilor subordonate în campania electorală din partea unui sau altui candidat... Rețineți. Toți cei care vor încălca legea vor fi sancționați. Nu va conta că sunt de la ACUM, PSRM, PD, alte partide. Nu va conta. Legea este egală pentru toți”, a spus atunci Năstase.

Aici ar fi de menționat că, Serviciul protecţie internă şi anticorupţie al MAI a fost constituit în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.778 din 27 noiembrie 2009 „Cu privire la aprobarea Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, structurii şi efectivului-limită ale aparatului central al acestuia”, cu modificările şi completările operate prin Hotărîrea Guvernului nr.995 din 12.12.2013, care activează în baza Regulamentului privind organizarea şi funcţionarea Serviciului protecţie internă şi anticorupţie al Ministerului Afacerilor Interne, aprobat prin Ordinul MAI nr. 300 din 15.10.2014.
 
Pe site-ul MAI este menționat că, de fapt, misiunea Serviciului constă în asigurarea securităţii interne a sistemului administrativ al MAI, protecția informațiilor atribuite la secretul de stat și a personalului acestuia care dispune de dreptul de acces la secret de stat împotriva amenințărilor, vulnerabilităților și riscurilor susceptibile să pericliteze siguranța sistemului afacerilor interne, de a preveni şi combate manifestările de corupție și conflictele de interes în care ar putea fi implicat personalul MAI, precum și de a exercita supravegherea și controlul respectării legislației şi disciplinei de serviciu în cadrul sistemului administrativ al MAI. 

Însă, în ultima perioadă, în loc să se ocupe de corupția din sistemul Afacerilor Interne, așa cum prevăd atribuțiile de serviciu care la fel sunt indicate pe site-ul MAI, ofițerii SPIA sunt implicați în documentarea unur dosare mai vechi, care normal ar trebui să fie investigate de către ofițerii Centrului Național Anticorupție. Vom trece în revistă doar câteva dintre ele, cum ar fi reținerea de la 31 iulie curent, a șefului Postului vamal Cahul, tot el fiind și soțul deputatului PDM, Elena Bacalu, care însă a fost eliberat după 72 de ore. Apoi au urmat și alte percheziții la Servicuiul Vamal, Poșta Moldovei, Aeroportul Internațional Chișinău, dar și laq „AVIA-INVEST” SRL, deși în toate aceste cazuri nu a fost implicat și nici reținut vreun polițist sau oricare alt angajat al MAI.