Autoritatea Aeronautică Civilă, subordonată Ministerului Economiei și Infrastructurii, are acum un șef interimar nou. Acesta ar fi fost angajat acum o lună în cadrul departamentului IT al instituției.

Surse din cadrul AAC, sub protecția anonimatului, ne-au declarat că noul șef interimar al instituției a devenit Alexandru Fiti, în vârstă de 34 de ani.
„Fiti a fost angajat acum o lună în cadrul departamentului IT și era responsabil de perfectarea permiselor. Deși este un începător, cu o lună de stagiu în cadrul instituției, recent aceasta fost numit în funcția de șef. Aceasta se întâmplă în timp ce R.Moldova se află în lista neagră a Europei din cauza neconcordanțelor pe safety, iar la anul viitor ar urma să aibă loc o inspecție din cadrul ICAO. Totodată, este de menționat că recent din funcții au fost demiși Octavian Nicolaescu și Vlad Gorea, care erau vicedirectori ai AAC”, ne-a spus sursa.
Aceleași surse ne-au mai spus că Fiti anterior a activat în funcția de șef al departamentului securitate informațională a Centrul de combatere a infracţiunilor cibernetice.
 
Solicitată telefonic, Irina Bodolica, purtătorul de cuvânt al AAC, ne-a spus că vineri a fost luată decizia de a fi numit un șef interimar. Pentru a afla răspunsuri și la alte întrebări, Bdodolica ne-a sugerat să ne adresăm cu o solicitare în scris pentru ca ea să coordoneze răspunsurile cu șeful, dar totodată a refuzat să ne ofere numărul de telefon al acestuia. Asta, deși anterior, premierul Maia Sandu a solicitat membrilor cabinetului de miniștri să aibă deschidere pentru presă și a chemat colegii din Guvern, dar și alți funcționari publici să activeze transparent.

„Acest Guvern nu are ce ascunde. Când presa solicită o informație de interes public, nu e neapărat să spunem jurnaliștilor că aceasta o să fie prezentată peste 15 zile. Facem tot posibilul ca să le-o oferim atunci când această informație este solicitată”, a spus Maia Sandu la ședința de exectivului din 20 iunie.

Autoritatea Aeronautică Civilă este o autoritate administrativă de certificare, supraveghere și control în domeniul aviației civile, care are statut de persoană juridică de drept public cu formă de organizare juridică de agenție, finanțată de la bugetul de stat, cu sediul în municipiul Chișinău, și este subordonată Ministerului Economiei și Infrastructurii.
 
Misiunea Autorității constă în implementarea politicilor în domeniul aviației civile și supravegherea respectării de către persoanele fizice și juridice a legislației în acest domeniu pentru asigurarea siguranței zborurilor, securității aeronautice, protecției consumatorului și a siguranței ocupaționale.