Șeful Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a semnat ordinul de concediere a celui despre care, acum câteva luni spunea că este eroul său, dar și care a fost un susținător activ al Platformei Deminitate și Adevăr. Este vorba despre Anatol Macovei, șeful Direcției Nr.6 Protecția Martorilor, din cadrul Inspectoratului Național de Investigații al IGP.

Anatol Macovei este unul dintre primii polițiști care în luna iunie anul curent a declarat în fața Parlamentului că susține guvernarea ACUMPSRM, iar pentru acest fapt Andrei Năstase l-a numit eroul său. 

Însă, iată că după nici trei luni de atunci, Andrei Năstase a semnat un ordin de concediere a lui Macovei din cadrul MAI, după ce o anchetă de serviciu a stabilit că acesta s-a folosit de mașina de serviciu în scopuri personale.

Surse din cadrul IGP, dar care au solicitat să le fie păstrat anonimatul, ne-au comunicat că pe numele lui Macovei a fost inițiată o anchetă de serviciu, după ce acesta, la finele lunii Iunie, începutul lunii iulie, ar fi fost in Ucraina, împreună cu familia sa la mare, folosindu-se de automobilul de serviciu „Dacia Logan SBB 852”.

După ce lui Năstase i-au fost prezentate rezultatele anchetei, acesta a luat decizia ca Macovei să fie concediat. Recent, în data de 3 septembrie, Andrei Năstase a semnat ordinul de sancționare 
disciplinară cu concedierea din funcție a lui Macovei.

Solicitat telefonic, Anatol Macovei, nu a confirmat și nici infirmat informația, dar a declarat că nu comentează ordinele semnate de Năstase.

„Nu comentez ordinul ministrului. Pe dvs ce vă doare capul, de parcă Dvs ați fost concediat...” a spus Macovei.

 

Totodată, este de menționat că în luna august, Anatol Macovei s-a ales cu o altă anchetă de serviciu, iar pe numele său a fost inițiat un

proces penal, după ce  l-a agresat și amenințat verbal pe un subaltern.

Potrivit unor surse din cadrul INI, care au solicitat să le fie păstrat anonimatul, incidentul a avut loc vineri, 9 august, într-un local din sectorul Botanica al Capitalei.

„Totul a început după ce Anatol Macovei i-a zis lui Denis Ursu să revină mai repede din concediu, invocând că mai sunt angajați care ar vrea să meargă la odihnă. Lui Macovei nu i-a plăcut răspunsul lui Ursu și i-a tras un pumn în față. Ursu, prin intermediul serviciului 112, a apelat la ajutor, iar la fața locului s-a deplasat grupul operativ din cadrul IP Botanica pentru a documenta cazul”, ne-a spus sursa.

Aceleași surse susțin că în aceeași zi, angajații de la IP Botanica au pornit pe numele lui Macovei un proces penal, fiind înregistrat în R-1 cu nr.20194201504.

Legea pumnului la MAI. Proces penal și anchetă de serviciu pe omul lui Năstase

Cine este Anatolie Macovei

Anatolie Macovei a fost deseori văzut în preajma Partidului Politic Platforma „Demnitate și Adevăr” (DA), partid condus de actualul ministru de Interne Andrei Năstase, Macovei fiind şef al gărzii populare a Platformei. Potrivit Ziarul de Gardă, din această postură a fost implicat în două scandaluri dubioase.

Mai întâi, potrivit sursei, în ianuarie 2016, la un post TV, a fost difuzată o înregistrare audio, în care Macovei ar fi vorbit cu Renato Usatîi, iar jurnaliștii menționau că cei doi, împreună cu Platforma DA, ar fi pus la cale o lovitură de stat. Macovei a negat atunci autenticitatea înregistrărilor.

Tot în acea perioadă, Macovei ar fi lovit un jurnalist al unui portal de știri, în timpul protestelor violente din 20 ianuarie 2016 în fața Parlamentului. La scurt timp, procurorii au anunțat că au deschis un dosar penal pe marginea cazului.