Inspecţia procurorilor s-a autosesizat în cazul procurorului Ion Dulgheru, filmat vineri în timp ce agresa verbal şi fizic un activit civic, care-l filma conducând pe trotuar. Informaţia a fost confirmată pentru Deschide.MD de şeful Inspecţiei Procurorilor, Victor Ababii.

"Noi, azi dimineaţă, am demarat o anchetă. Am solicitat materialele de la poliţie, am acumulat materialele video din presă şi urmează să-l audiem şi pe domnul Dulgheru, ca să vedem cu explică dânsul acest comportament", a declarat sursa citată.

El a mai spus că examinarea materialelor ar putea dura în jur de două săptămâni, iar, dacă se va ajunge la concluzia că Dulgheru trebuie sancţionat disciplinar, rezultatele anchetei vor fi remise Colegiului Disciplinar. 

Victor Ababii ne-a mai spus că l-a sunat azi pe Dulgheru şi l-a informat că trebuie să se prezinte pentru a da explicaţii. 

Ion Dulgheru, un fost pretendent la şefia Procuraturii Anticorupție, cel care a deținut, până la 1 ianuarie 2016, funcția de adjunct al procurorului Sectorului Centru din capitală, a fost filmat de activistul Alexei Dimitrov în timp ce a mergea cu mașina pe trotuarul din apropierea instituției în care acesta activa. După ce Dimitrov i-a reproșat acest fapt, procurorul, nervos, l-ar fi lovit, așa cum se observă din imaginile video surprinse de activist și postate pe internet, după care a plecat. Incidentul a avut loc vineri, 30 decembrie 2016.

În mai 2011, pe numele lui Ion Dulgheru a fost iniţiată o procedură disciplinară pentru ignorarea Codului de Etică al Procurorului. Temei pentru iniţierea procedurii a fost plângerea depusă de I. Chirilov, care reclama faptul că, pe 9 mai 2011, deplasându-se cu automobilul pe str. Alecu Russo, şoferul Mercedesului cu numerele C OO 877 a încercat să-l depăşească neregulamentar, creând o situaţie de accident. „Ulterior, şoferul Mercedesului şi unul dintre pasageri, care s-a dovedit a fi procurorul Ion Dulgheru, i-au aplicat mai multe lovituri", se spune în hotărârea CSP. Dar circumstanţele invocate nu s-au adeverit, după ce au fost verificate de Comisariatul de Poliţie Ciocana. Dimpotrivă, I. Chirilov, care a depus plângerea, a fost cel tras la răspundere administrativă. Astfel, procedura disciplinară împotriva lui Dulgheru a fost încetată.

Potrivit unei investigaţii ZDG, Ion Dulgheru deţine în proprietate mai multe bunuri de milioane, iar în trecut a fost cercetat disciplinar din cauza implicării într-un scandal. Fratele acestuia, Andrei, este şi el procuror la Procuratura Râşcani, Chişinău. În decembrie 2014, ZdG scria că familia celor doi procurori construieşte un bloc locativ cu nouă etaje pe str. Constantin Vârnav, Chişinău, amplasat pe un fost teren de joacă, spre nemulţumirea locatarilor din zonă. După acel articol, Comisia Naţională de Integritate (CNI) nu doar că nu s-a autosesizat pentru a investiga averea celor doi procurori care construiesc blocul locativ la câteva sute de metri de casa de milioane a preşedintelui CNI, Anatolie Donciu, dar, contrar legii, nici nu au publicat declaraţia lui Dulgheru cu privire la venituri şi proprietate pe anul 2014. Reprezentanţii CNI nu au putut explica de ce declaraţia de avere a procurorului Dulgheru lipsea pe site-ul www.cni.md.