Premierul Maia Sandu a declarat ziua de 23 august zi de doliu, însă nu toate instituțiile statului s-au conformat cu această decizie a executivului. Pe clădirea Î.S. Calea Ferată din Moldova, chiar și acum seara putea fi observat faptul că drapelul nu a fost coborât în bernă. Am încercat să aflăm de la noii șefi ai CFM, de ce drapelul nu a fost coborât în bernă, însă unul a zis că nu a fost informat despre această decizie, iar al doilea ne-a spus că-l discriminăm pe criterii etnice din motiv că nu am putut vorbi cu el în limba rusă.

Ivan Dragniv, prim-vicedirector pentru strategii și investiții, propus în această funcție nouă din cadrul CFM, de către ministrul Economiei, Vadim Brînzan, el fiind și cel care deține interimatul la CFM, întrebat de ce drapelul de pe clădirea instituției nu a fost coborât în bernă, acesta ne-a spus, la telefon, că el nu cunoaște despre așa decizie luată de Guvern.

„Nu, nu am știut. Nu am primit nicio solicitare de a coborî drapelul. Nimeni nu ne-a informat oficial despre această decizie”, ne-a spus pe un ton mirat Dragniv.

Întrebat dacă nu a aflat de la știri despre faptul că astăzi este zi de doliu, Dragniv ne-a spus franc că: „Nu am timp de citit știri”.

Același răspuns am încercat să-l aflăm și de la cel de al doilea prim-vicedirector și inginer șef, Miron Gagauz, care a insistat să vorbim cu el în limba rusă și ne-a acuzat că-l discriminăm pe criterii etnice. 

(Vă redăm mai jos discuția telefonică pe care a avut-o reporterul Deschide.MD cu prim-vicedirector și inginer șef, Miron Gagauz. Găgăuz a vorbit doar în limba rusă, deși înțelegea destul de bine ce l-a întrebat reporterul nostru în limba română)

- Deschide.MD: Ați putea să ne spuneți de ce CFM nu s-a conformat cu decizia Guvernului și nu a fost coborât în bernă drapelul de pe clădirea instituției?

- Gagauz: Spuneți-mi în rusă ca să vă înțeleg.

- Deschide.MD: Să am iertare, dar nu vorbesc în limba rusă cu funcționarii publici.

- Gagauz: Înseamnă că eu nu pot să vă răspund la întrebare, vreau să știu cu exactitate întrebarea vostră. Am înțeles că mă întrebați ceva despre flag, dar nu înțeleg care-i problema.

- Deschide.MD: Păi vă zic, azi, Guvernul R.Moldova a declarat zi de doliu, respectiv în această zi drapele de pe insituțiile de stat urmau să fie coborâte în bernă. De ce CFM nu s-a conformat cu această decizie?

- Gagauz: Nu, așa nu merge, ori îmi vorbiți în limba rusă, ori...Îmi pare rău, dar eu nu înțeleg ce doriți de la mine

- Deschide.MD: V-am întrebat de ce drapelul nu a fost coborât în bernă, este o decizie a Guvernului în acest sens...

- Gagauz: Mă auziți sau nu, nu vă spun nimic până când nu-mi veți vorbi în limba rusă. Și apropo, de ce mă îmi adresați mie această întrebare?

- Deschide.MD: Păi Dvs sunteți prim-vicedirector!

- Gagauz. Greșit, este conducător care ar putea să vă răspundă la această întrebare. Vă mai repet încă o dată, dacă doriți să obțineți de la mine un răspuns la întrebare, atunci vorbiți în rusă, ne-a spus  Găgăuz pe un ton nervos.

Reporterul Deschide.MD l-a întrebat pe prim-vicedirector și inginer șef, Miron Gagauz,  cum se face că locuiește în R.Moldova și deține o

funcție de conducere în cadrul unei instituții de stat, însă aceasta se pare că l-a enervat la culme, și ne-a acuzat că-l discriminăm pe motive etnice.

„Știți ce, eu locuiesc în R.Moldova, sunt cetățean și am aceleași drepturi egale, iar Dvs nu aveți niciun drept să mă jigniți pe criterii etnice și nici în baza legii. La revedere”, a zis iritat Găgăuz și a închis apelul.

Este de menționat că, astăzi, 23 august, Guvernul Republicii Moldova a organizat o zi a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, eveniment în cadrul căruia drapelul de stat a fost arborat în bernă iar participanții au păstrat un moment de reculegere în memoria celor uciși.

Totodată, vom reaminti că acum câteva zile, consiliul de administrație al Î.S. „Calea Ferată din Moldova” a creat o funcție nouă în cadrul întreprinderii ce ar permite înlăturarea lui Iurie Topală de la conducere. Astfel, în cadrul CFM a fost creată funcția de prim-vicedirector pentru strategii și investiții, iar la propunerea ministrului Economiei, Vadim Brînzan, în această funcție a fost numit Ivan Dragnev.

Anterior, această funcție a fost de șef de secție, însă odată cu modificarea organigramei întreprinderii s-a modificat și denumirea funcției.

Astfel, în perioada aflării lui Iurie Topală pe foaie de boală, interimatul va fi asigurat anume de Ivan Dragnev, nu și de Miron Gagauz care, la fel, deține funcția de prim-vicedirector și inginer șef.