Un moldovean a stat la originea înființării unui „grup subversiv” în Rusia care pregătea o lovitură de stat. Grani.ru și Dojd au scris despre martorul secret depozițiile căruia au stat la baza inițierii procesului „Novoe Velicie” (Noua Măreție). Pe martor îl cheamă Rodion Zelinski, anterior Radu Zelinschi, originar din Anenii Noi, Republica Moldova. Cazul „Novoe Velicie” este un proces de rezonanță în Federația Rusă și vizează crearea în anul 2017 a unei organizații extremiste care planifica să acapareze puterea în Rusia prin lovitură de stat. Potrivit unor activiști pentru drepturile omului și a jurnaliștilor, organizația a fost creată ca o provocare a serviciilor speciale rusești. Se pare că scopul FSB-ului a fost de a-i identifica pe cei ostili regimului putinist.

Avocatul Mariei Dubovik, figurantă în proces, a oferit informații în acest sens, scrie Dojd. Numele inițial al martorului secret din proces este Ruslan D. Acesta era numele din chat-ul de Telegram pe care Rodion Zelenski îl folosea pentru convorbiri, dar și în cadrul întâlnirilor cu alți membri ai grupării. Ruslan D. a făcut parte din „Novoe Velicie” începând cu noiembrie 2017 până în martie 2018 și a participat energic la activitățile organizației. El a condus „departamentul financiar” al mișcării și a fost autorul statutului mișcării, achita chiria oficiului. Mai târziu, mărturiile sale au stat la baza dosarului intentat împotriva celorlalți participanți la mișcare. Avocații acuzaților au spus că Ruslan D. este provocator; acesta însă a negat relația sa cu organele de forță. 

Toate informațiile despre Ruslan D. din dosarul „Novoe Velicie” sunt secretizate. Ofițerul urmării penale care s-a infiltrat în „Novoe Velicie” în probatoriul său îi atribuia lui Ruslan numele Danilov. În materialele procesului, Ruslan D. figurează cu numele Aleksandr Konstantinov. 

În luna august, femeia care a oferit în chirie spațiile pentru „Novoe Velicie” a declarat în instanță că una dintre plăți a primit-o de la un om pe care îl cheamă Radu Vladimirovici Z. S-a adeverit apoi că aceasta a fost o greșeală, iar colaboratorii FSB s-au întâlnit cu proprietara și i-au cerut să nu povestească nimănui despre acest om.

În materialele dosarului „Novoe Velicie” este atașată convorbirea dintre proprietară și chiriaș. Chiriașul s-a înregistrat pe messenger cu numărul +79153016451. „Dojd” a introdus acest număr în serviciul de transferuri bănești „Sberbank Online” adeverindu-se că numărul aparține lui Rodion Vladimirovici Z. Grani.ru notează că acest număr este înregistrat în baza de date a operatorului MTS pe numele cetățeanului moldovean Rodion Zelenski. Pe lângă aceasta, publicațiile ruse, au descoperit că acest număr apare într-un CV al unui inginer-programator Rodion Zelinski. În CV se menționează că Zelinski este freelancer și că a executat niște comenzi pentru o clinică din Londra, o corporație financiară din Paris și o bancă investițională din Cipru. Stagiul total al lui Zelinski, la momentul redactării CV-ului este de 12 ani.

Grani.ru presupune că la un moment dat, Radu Zelinski și-a schimbat prenumele în Rodion. 

Grani.ru infromează că Zelenski s-a născut la 24 februarie 1986 în Anenii-Noi. Acesta pare a fi absolventul Universității Tehnice din Moldova, reprezentant al acestei instituții de învățământ este indicat „Radu Zelinschi” pe pagina unei conferințe științifice privind securitatea cibernetică din 2006. Albumul foto al conferinței este fotografia lui Zelinski. Doi dintre figuranții procesului „Novoe Velicie” l-au identificat pe Ruslan D. 

Grani.ru a găsit pagina de Facebook a lui Zelinski în care el este înregistrat ca Rodion Poniatovski. Potrivit datelor serviciului TrolleyBust, care se poziționează drept serviciu care urmărește și blochează propaganda antiucraineană,  Rodion Poniatovski a publicat 2015 comentarii în care compară regimurile politice din Ucraina și R. Moldova și critică „fasciștii din Kiev apăruți Maidan”. În lista de prieteni ai lui Rodion Poniatovski se află mulți simpatizanți separatiștilor din Donbas, de exemplu, liderul Partidului Național-Democratic din Rusia, Konstantin Krîlov. La fel, sunt și mulți dintre simpatizanți ai Rusiei din Republica Moldova: Iurie Muntean, Grigore Petrenco; „personalități” din stânga Nistrului: Dmitri Soin, Andrei Safonov, Anatoli Dirun, etc.