Doi fondatori ai Liceului „Prometeu-Prim” l-au învinuit pe directorul instituției Aurelian Silvestru de atac raider și de preluare abuzivă a instituției de învățământ. Fondatorii au declarat că se vor opune lui Aurelian Silvestru și că pe 2 septembrie elevii sunt așteptați la Liceul „Prometeu-Prim” și nu la „Prometeu-ProTalent”, instituție fondată de directorul Silvestru, după ce a fost demis de la „Prometeu-Prim”.

Amintim că atât corpul didactic al liceului, cât și părinții elevilor îl susțin pe Aurelian Silvestru în scandalul în jurul Liceului Prometeu. Astfel, profesorii și-au dat demisia in corpore de la liceul „Prometeu-Prim” și s-au angajat la „Prometeu-ProTalent”, pentru a activa sub conducerea lui Aurelian Silvestru.  

„Domnul Aurelian Silvestru refuză să plece din funcție și din cauza aceasta ne-a manipulat pe toți, a creat un nou liceu, a stârnit părinții, a periclitat începerea unui nou an de studii”, a spus fondatorul. Potrivit lui, Aurelian Silvestru nu mai este în acest moment administrator al liceului, cu toate că dânsul afirmă contrariul, refuză să predea ștampila. „Aurelian Silvestru comite o ilegalitatea majoră, dumnealui nu ține cont de lege. Ceea ce face dumnealui se numește un atac raider”, a declarat Roman Nicu, unul dintre persoanele cu statut de fondator al liceului „Prometeu-Prim”. 

Cei doi fondatori, Stepan Cioclea și Roman Nicu afirmă că au studiat Strategia de Stat Educație 2020 și au ajuns la concluzia că „starea de lucru a educației nu este la nivelul cerințelor de astăzi a societății”. Menționăm că cei doi nu au studii pedagogice, sau alte calificări care le-ar permite să facă anumite concluzii în domeniul educației.

Cei doi afirmă că au realizat un sondaj cu aportul Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare în rândul elevilor, părinților, pedagogilor din Liceul Prometeu-Prim, dar și alte licee publice și private din Chișinău. „Am primit propuneri, întrebări și sugestii interesante. Întrebarea de bază a fost - dacă noi, părinții, plătim servicii pentru instruire - ce ne oferiți mai calitativ decât în liceele publice?”. Aceștia au spus că au propus ca liceul să se axeze pe modul sănătos de viață, noile tehnologii și antreprenoriat, aceste propuneri nu ar fi fost acceptate de conducerea liceului. 

Acesta ar fi unul dintre motive pentru care aceștia doi vor demisia lui Aurelian Silvestru. Cu toate acestea, cei doi n-au vorbit despre performanțele liceului din ultimii ani. Liceul se clasează pe primele locuri la reușita la BAC. 

Un alt motiv ar fi că, potrivit Codului Educației, funcția de director se atribuie prin concurs, iar un regulament stipulează cerințele pentru ocuparea funcției de director. Potrivit acestor cerințe, Silvestru n-are drept să participe la concurs. 

„Vă asigurăm că vom elimina toate obstacolele în desfășurarea procesului educațional de calitate al liceului în anul școlar 2019-2020”, a declarat Stepan Cioclea. 

„Menționăm și atenționăm pentru presă, cadrele didactice, părinți și elevi că domnul Silvestru comite o ilegalitate majoră. Dumnealui nu ține cont de nicio lege. Ceea ce face dumnealui este un atac raider - preluarea cu forța a conducerii într-o întreprindere”, a declarat Roman Nicu, unul dintre fondatori.    

Cei doi au vorbit despre o criză financiară acută la liceul Prometeu-Prim în anii 2010 și 2013, cu salarii neplătite la timp și cu datorii la buget. Atunci s-a decis separarea liceului, lui Aurelian Silvestru revenindu-i școala primară, iar cei doi fondatori, Cioclea și Nicu, au preluat pachetul de control al liceului, cota lui Aurelian Silvestru micșorându-se până la 11%. Apoi, afirmă fondatorii, a urmat o modernizare substanțială a liceului, investițiile din 2016 ajungând la 3 milioane 91 de mii de lei. Acest fapt le-ar permite să decidă soarta Liceului Prometeu.