A fost deschis un dosar penal în baza articolului 145 din Codul Penal, adică omor intenționat, pe moartea omului de afaceri Iurii Luncașu. Despre aceasta a anunțat ministrul de Interne, Andrei Năstase. De altă parte, Ștefan Șaptefrați, șeful Procuraturii municipiului Chișinău, spune că aceasta este poziția MAI și că prezenta cauză penală a fost retrasă de la instituția pe care o conduce.

„Dosarul penal va permite examinarea sub toate aspectele a acestui caz, care, bineînțeles, ridică foarte multe semne de întrebare, iarăși prin prisma faptului că nu este un personaj oarecare, este un personaj din imediata apropiere a lui Vladimir Plahotniuc și a grupării sale criminale”, a declarat Năstase pentru Europa Liberă.

Ministrul a mai adăugat că a fost surprins de ipotezele care circulă în spațiul public:

 „Cineva a avut grijă să încerce să crediteze o singură ipoteză în acest caz. Este un caz tragic, iar violența care îl înconjoară este de-a dreptul cutremurătoare. Niciuna dintre ipotezele posibile nu este exclusă și apreciez modul în care polițiștii mai întâi, apoi și Procuratura au decis să trateze cazul”.

Solicitat telefonic, Ștefan Șaptefrați, șeful Procuraturii municipiului Chișinău, a declarat pentru Deschide.MD că aceasta este poziția MAI și că dosarul a fost preluat de către PCCOCS.

„Aceasta este poziția MAI, se vede că au temei, eu nu cunosc pentru că această cauză penală a fost retrasă de la Procuratura municipiului Chișinău. Acum se ocupă de ea Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS)”, ne-a spus Șaptefrați.

Am încercat să aflăm mai multe detalii de la Denis Rotaru, șeful interimar al PCCOCS, însă acesta nu a binevoit să răspundă la apelurile insistente ale reporterilor Deschide.MD.

Amintim că, omul de afaceri Iurii Luncașu a fost găsit împușcat la marginea traseului R-6, Ialoveni-Durlești, în seara de sâmbătă, 17 august. Inițial, oamenii legii au stabilit că este vorba despre un caz de suicid. Acesta s-ar fi împușcat cu un pistol de model Astra pe care îl deținea legal, iar șoferul său, Boris Babin, a fost martor.

El le-a povestit polițiștilor că, înainte de tragedie, omul de afaceri l-a solicitat ca să-l ia de acasă. Au urcat în mașină, iar pe drum i-a spus să oprească. L-a mai rugat pe șofer să scrie pe o foaie despre o oarecare casă albă pe care a cumpărat-o în 2017 și unde a fost investitor. A ieșit din mașină și s-a împușcat în cap.

Boris Babin a fost cel care a solicitat poliția.