Aurelian Silvestru a înființat Liceul Român „Prometeu” în anul 1991, activând de atunci în calitate de director al instituției. La 3 iulie curent Aurelian Silvestru a fost demis, ilegal după spusele lui, de către alte două persoane cu statut de fondator al liceului: Stepan Cioclea și Roman Nicu. Aceștia argumentând că directorul a depășit limita de vârstă pentru funcția pe care o deține. Aceste persoane au mai încercat să-l demită pe domnul Silvestru în 2001 cu ajutorul comuniștilor înrăiți pe tot ce este românesc în Republica Moldova. Cazul a ajuns la CEDO, iar domnul Silvestru a câștigat.

În anul 1994, Aurelian Silvestru s-a asociat cu două persoane, Stepan Cioclea și Roman Nicu, acestea figurând ca sponsori, chiar dacă, spune Silvestru ele nu prea au investit în clădirea liceului.  

Cioclea și Nicu dețin pachet de control la Prometeu Prim, ei fiind împuterniciți să să controleze partea financiară a activității liceului. Cu timpul, însă, ei au început să se implice „agresiv” în procesul educațional, făcând ședințe cu copiii, cu părinții și profesorii, ceea ce este categoric interzis conform statutului și a regulamentului intern, ne spune Aurelian Silvestru. Profesorii s-au revoltat și au emis niște decizii ale consiliului profesoral de neimplicare a acestor fondatori în procesul educațional al liceului. 

Cei doi fondatori, însă, au decis să-l demită pe Aurelian Silvestru din funcția de director al liceului. Iar pentru că Stepan Cioclea și Roman Nicu nu puteau să facă asta legal, ei au hotărât pur și simplu să schimbe prevederile statutului liceului, astfel ca să-l poată demite pe Aurelian Silvestru de sine stătător. 

Nu este prima dată când cele două persoane, fondatori, au încercat să-l demită pe Aurelian Silvestru din funcția de director. Aceștia au vrut să o facă în plin regim al comunistului Voronin în 2001. Atunci, Parlamentul lui Voronin a cerut demisia lui Silvestru și închiderea liceului român, având ca pretext o cerere a lui Stepan Cioclea și Roman Nicu. Aurelian Silvestru a contestat demisia sa în instanțele de judecată, iar în 2006 a avut câștig de cauză la CEDO. „În 2006 am câștigat, și eu puteam să-i reduc la zero pe cei doi, dar sunt omenos și am zis dacă tot ne vânzolim din 2001, hai să încercăm să facem pace și să mergem înainte. Le-am dat câte 20% din pachetul de control la fiecare, iar acum au ajuns la un pachet de control de peste 80%. Ei au decis, ilegal, că pot să schimbe statutul liceului cu 80%”, a declarat Aurelian Silvestru pentru Deschide.MD. 

Acum spune Aurelian Silvestru, cei doi fondatori, potrivit noului statut, pot decide lichidarea liceului cu majoritatea de voturi, și nu cu cele 100%, așa cum funcționa anterior. Ăsta ar fi cel mai mare pericol la care este supus liceul. 

Aurelian Silvestru a fost demis pe 3 iulie curent, în timp se afla în concediu. Aproape întreg corpul didactic se afla în concediu. Mai mult, concedierea s-a produs înainte de semnarea diplomelor de bacalaureat ale absolvenților și certificatele de absolvire a gimnaziilor. „Dacă rămâne în vigoare decizia privind demisia, înseamnă că 185 de copii se vor pomeni cu documente false. Va fi un haos. Ei nu s-au gândit la asta”, spune Silvestru. 

Singurul argument al celor doi fondatori este că Aurelian Silvestru a depășit limita de vârstă. Potrivit unui cod al educației, limita de vârstă pentru managerii instituțiilor de învățământ de stat este de 65 de ani. Aurelian Silvestru împlinește în acest an 70 de ani și din această cauză, spune cei doi fondatori, Liceul Prometeu riscă să nu mai fie acreditat. Acest argument a fost contestat la Agenția Națională de Asigurare a Calității, care a răspuns că vârsta nu este un impediment în acest sens.

Unii părinți ai elevilor din liceu au presupus că ceea ce se întâmplă cu directorul și statutul liceului este un atac raider și că „cineva dorește să transforme liceul în vinărie (unul dintre fondatori, Stepan Cioclea, este directorul unei companii vinicole - Planta Vin)”. O altă ipoteză este că alte licee ar vrea să atragă cadre didactice și elevi din Prometeu. Aurel Silvestru a negat această această ipoteză, sugerând să se renunțe la speculații de acest fel. 

Imediat după demisia sa, a fost schimbată parola site-ului liceului Prometeu. Primul anunț făcut de noua administrație pe site, anunț semnat de Stepan Cioclea, a fost cu privire la desfășurarea concursului pentru ocuparea postului de director, iar al doilea despre faptul liceul ar trebui să se conformeze Procesului de la Bologna care presupune organizarea concursurilor pentru funcția de manageri ai instituțiilor de învățământ. 

Pentru etapa de interviuri la concurs au fost selectați trei candidați: Tatiana Verdeș, Ion Popov și Daniela State. Concursul a fost organizat în perioada în care corpul didactic al liceului se află în vacanță. Profesorii liceului nu au avut ocazia să-i cunoască pe candidați care pretind la funcția de manager. Mai mult, acest concurs se desfășoară în condițiile în care liceul demonstrează rezultate foarte bune la BAC, clasându-se pe primele trei locuri în topul liceelor dar și la olimpiade naționale și internaționale. Respectiv, din punctul de vedere al eficienței și al rezultatelor nu există niciun motiv pentru demisia actualei conduceri a liceului. Mai mult, candidații selectați - Tatiana Verdeș pro-rector la Universitatea „Constantin Stere”, Ion Popov director la liceul Mihail Sadoveanu din Chișinău - locul 39 în topul liceelor la rezultatele la BAC și Daniela State - vicedirector al liceului privat „Columna” - locul 13 la reușita la BAC, nu fac parte din manageriatul unei instituții de învățământ de top în Republica Moldova. Respectiv, acești manageri ar fi trebuit să îmbunătățească performanța instituțiilor în cadrul cărora activează. 

Etapa interviurilor s-a desfășurat în dimineața zilei de 13 august, în sediul unde este înregistrată vinăria lui Stepan Cioclea. Aici, la ușa sediului, am întâlnit doi reprezentanți a liceului - directorul adjunct Constantin Mariniuc și profesoara de limbă și literatură română - Angela Lungu. Ei nu au fost lăsați să intre să asiste la cum decurg interviurile celor trei candidați selectați. Am aflat că a fost admis un singur reprezentant al liceului - Zinaida Vîrlan. Presa a fost lăsată să intre, dar fără posibilitatea de a înregistra și de a pune întrebări. 

Cei doi profesori au spus că toată istoria cu demisia lui Aurelian Silvestru este netransparentă și cu multe semne de întrebare - decizie luată în timpul vacanței de vară, fără consultarea corpului didactic. Chiar dacă ar funcționa argumentul că Aurelian Silvestru ar fi depășit limita de vârstă pentru un manager (argument nul în opinia lor, deoarece liceul Prometeu nu este instituție de stat, ci privată), de ce nu atunci s-a recurs la un concurs intern pentru funcția de director, opinia corpului didactic fiind cu desăvârșire ignorată? „Nu înțelegem motivul demiterii unui director de instituție care funcționează foarte bine”, a spus Angela Lungu. 

Zinaida Vîrlan care a asistat la interviuri a declarat că niciunul din candidați nu a putut oferi un răspuns clar ce va face pentru îmbunătățirea situației în liceu. 

Ion Popov, unul dintre candidați a spus că concursul este, în opinia lui, unul transparent și că el a acceptat să candideze pentru că a reușit să ridice liceul „Mihai Sadoveanu” de pe locul o sută și ceva pe locul 39 și că el, de fire, este un jucător, și vrea să-și încerce norocul. 

Roman Nicu, unul dintre fondatori, actual director interimar al liceului consideră că demisia lui Aurelian Silvestru a fost absolut legală și cam la asta s-a limitat. A mai adăugat că directorul a fost informat despre adunarea fondatorilor și că el era în concediu ca manager, nu și ca fondator al liceului, de aceea, Nicu respinge acuzațiile că ședința ar fi fost una ilegală.   

Judecata civilă cu privire la demisia lui Aurelian Silvestru se va desfășura pe 14 august.