Domnica Manole, fostul magistrat la Curtea de Apel Chișinău, fostul candidatul la funcția de deputat din partea blocului ACUM și fostul candidat pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională, vine cu o reacție la declarațiile ministrului Justiției, Olesea Stamate, care recent a comentat scrisoarea sa către Consiliul Superior al Magistraturii prin care a indicat candidații ce nu trebuiau aleși în funcția de magistrat al Înaltei Curți, în listă regăsindu-se și Manole.

Doamna Ministru, cum puteți spune acum că acelea au fost simple semne de întrebare, pe care membrii CSM puteau sa le ignore, când textul Notei de poziție este urmatorul: «Însă, în lista candidaților care au depus dosarele pentru această poziție, sunt câțiva candidați care, în mod cert, nu trebuie să se regăsească în noua componență a Curții. Astfel, solicit respectuos Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, să ia în considerație această notă de poziție atunci când va evalua și selecta candidații pentru Curtea Constituțională»”, se menționează în postarea ex-magistratei.

Potrivit Domnicăi Manole, ministrul Justiției, printr-un document oficial, a indicat candidații care, “în mod cert, nu trebuie să se regăsească în noua componență a Curții”.

Aceasta fraza nu este un semn de întrebare, ci este o adevărată indicație dată din funcția de Ministru al Justiției. A fost o ingerință a puterii executive în activitatea puterii judecătorești – a fost o indicație directă dată membrilor CSM în vederea anumitor alegeri la concurs. Constituția RM consfințește autonomia deplină celor trei puteri ale statului (legislativă-Parlament, executivă-Guvern, judecătorescă-CSM) în desemnarea judecătorilor la Curtea Constituțională, iar poziția Dvs în calitatea de Ministru al Justiției a fost o încercare de influențare a unei decizii a puterii judecătorești”, a scris ea.

Domnica Manole i-a solicitat Olesei Stamete să indice textul de lege în baza căruia Ministrul Justiției, ce nu participă la ședința CSM, transmite note de poziție prin care indică cine sunt candidații “care în mod cert nu trebuie să se regăsească în noua componență a Curții Constituționale”.

Nu veți găsi un asemenea text de lege, pentru că este neconstituțional. Încercați să arătați că a fost un sfat prietenesc, colegial adresat CSM? Eu credeam că tocmai de sfaturile prietenești și colegiale adresate de reprezentanții politicului către Puterea Judecătorească încercăm să scăpăm prin pretinsa reforma a Justiției”, anunță fosta magistrata.

Domnica Manole i-a propus ministrului Justiției să ceară scuze în mod public, „astfel încât peste 6 ani, când vor aleși alți membri ai CCM, Ministrul Justiției să nu procedeze la fel”.

Trecând mai departe, care este temeiul legal pentru care un candidat exclus de Guvern sau Parlament nu poate fi ales de CSM? Sau considerați că CSM este datoare să aleagă numai candidați agreați de Guvern sau Parlament? Nu contravine asta principiului independenței celor 3 puteri în stat? Dacă aveți rezerve față de capacitatea CSM de a alege candidați demni de funcția de judecător la Curtea Constituțională, înseamnă că aveți rezerve față de competența și independența CSM și înseamnă că trebuie reformată structura CSM. Dar asta nu pare să fi fost o prioritate în agenda dumneavoastră”, a punctat ea.

Amintim că ministrul Justiției, Olesea Stamate, a anunțat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) că nu va putea fi prezentă la ședința din 30 iulie, atunci când s-a desfășurat concursul pentru suplinirea funcției de judecător constituțional (CCM). Însă, a dat indicații cine să nu fie acceptat.

Detalii: Ministra Justiției ar fi indicat CSM-ului pe cine să scoată din concursul pentru judecător la CCM