Din data numirii Directorului interimar Ruslan Chitoroagă la Poșta Moldovei s-au început acțiuni de presing asupra mai multor colaboratori ai instituției, ne-au informat surse din cadrul Poștei Moldovei. În continuare vor prezenta mai multe cazuri concrete, cum angajați din diferite funcții au fost chemați cât unul personal în cabinet la Chitoroagă și la șeful securității, Efim Boico, unde au primit fiecare ultimatum pentru a scrie „benevol” cerere de demisie.

Primul care a fost invitat la „discuții” a fost Oleg Nastas, șef adjunct Direcția Tehnologii Informaționale, pe 18 iulie 2019. Sub formă abuzivă, noul director al Poștei, RuslanChitoroagă, i-a propus benevol să depuna cerere de eliberare. În caz contrar, aceasta a fost amenințat că vor fi întreprinse măsuri pentru a depista în activitatea lui încălcari, în mod special vor fi create condiții în care Nastas nu va putea activa. I sau adus învinuiri și amenințări că oricum o să-i caute motive de eliberarea lui din funcție. La fel, fără nici un motiv legal, Ruslan Chitoroaga i-a spus în față lui Oleg Nastas că trebuie sa plece și sotia acestuia, Marina Nastas, care activează în sectia Resurse Umane. Toate aceste discuții au avut loc la Chitoroaga în birou și spuse sub formă de ultimatum (audio mai jos).

Apoi a fost chemat la cabinet șeful de la Direcția Juridic Administrativă, Anatol Codreanu, pe 18-19 iulie 2019. Chitoroaga „i-a propus” clar sub formă de ultimatum plecarea din funcție, în caz contrar va fi adunat colectivul și va fi declarat votul de neîncredere. Codreanu a primit termen să gândească ce decizie să ia până a doua zi la 12.00. Dupa expirarea termenului, a fost petrecuta ședinta cu Direcția Juridică prin care a fost declarat de către Chitoroaga votul de neîncredere și în consecință Codreanu a fost înlăturat de la executarea obligațiunilor de serviciu.

Situația s-a repetat pe 1 august cu Dragot Veaceslav, șef la Direcția Logistică. Și el a fost poftit la Chitoroaga în birou unde i s-a spus în față „trebuie să pleci”, motivul fiind pierderea încrederii personale. Totodata Dragot solicitind concediu, Chitoroaga a pus condiția că concediul să fie acordat împreună cu cererea de concediere. Maiam ult, angajatul a fost amenințat că daca refuză plecarea din funcție atunci, șeful Poștei va solicita organele de control să caute motive pentru eliberare… La fel, Chitoroagă a promis ca va contribui și va căuta documente pentru a aduce diverse învinuiri pe nmele lui Nastas Serghei, fostul său șef.

A urmat un alt caz – Ruslan Sumarga, șef adjunct al Centrului de Prelucrare și Transportare Poștă, a fost invitat de către Efim Boico, șef interimar al Serviciului Securitate Postala și Monitorizare Internă, care i-a spus direct lui Sumarga „trebuie să pleci”, fara nici un motiv. Respectivul a scris cerere și a demisionat. Acest Boico Efim a fost căutat și adus imediat în funcția de șef al serviciului de securitate de către Chitoroaga. El a fost adus temporar pe 2 luni pe perioada concediului lui Sergiu Orosan, care este șef de bază în funcția data. Așa a ajuns Efim Boico pe câteva saptamâni să terorizeze oamenii din Poșta Moldovei. Cazuri sunt deja multe.

Boico la chemat pe Oleg Nastas la el in birou și ia spus plece din poștă mai repede. „Pleaca împreună cu soția și pe totdeauna”, i-a transmis Boico lui Nastas. Mesajul venea de la Chitoroaga.

Un alt un caz de șantaj cu implicarea lui Boico a fost cu conducătorul Direcției Tehnologii Informationale, Butnari Mihail, pe 31 august (Butnari este șeful nemijlocit al lui Oleg Nastas). Boico i-a ordonat Butnari să-i închidă accesul lui Nastas la tot absolut ce ține de locul de muncă și calculator. După ce Butnari i-a zis lui Boico că pleacă în concediu, acesta i-a răspuns șefului IT că „ambii nu se mai intorc din concediu”.

Asa zisul securist de la Poșta Moldvei care execută ordinele lui Chitoroaga l-a mai invitat și pe șef Direcției Control și Audit Intern, Valdimir Potolog, și la fel i-a spus să plece dun funcție, ca așa trebuie și asta a cerut Ruslan Chitoroaga.

Sursa: Telegraph.md