Fostul director adjunct al CNA, Cristina Țărnă, care a candidat la șefia CNA și s-a clasat pe locul doi credea că concursul organizat de către Comisia juridică, numiri și imunități este „pe bune” ca în timpul desfășurării să constate că e un concurs mimat, fiindcă funcția în cauză trebuie obligatoriu să le revină socialiștilor, conform înețelegerilor de partajare a funcțiilor dintre PSRM și ACUM.

Declarațiile au fost făcute de către Țărnă într-un unterviu acordat pentru DW.

„Am văzut acțiunile curajoase ale noii guvernări, declarațiile care au fost făcute și asta m-a făcut să cred că se organizează un concurs 'pe bune'. Primele suspiciuni mi-au apărut atunci când comisia a prelungit concursul cu o săptămână, deși avea 10 candidați cu dosare complete înscriși în concurs”, a spus Cristina Țărnă.

Aceasta a mai spus că din start „au existat semnale că socialiștii negociază cu aliații preluarea conducerii organelor de forță”.

„Nu era secret pentru nimeni. Și nu doar asupra organelor de forță cu subordonare politică, ci și a celor care ar trebui să fie independente de politic. Anume așa s-a declanșat și începutul sfârșitului alianțelor anterioare - atunci când s-au apucat să împartă pielea ursului care ar trebui să alerge liber prin pădure”, a comentat Cristina Țărnă.

Întrebată de către jurnalistul DW dacă ea sugerează că partidele de la guvernare și-au împărțit funcțiile de director la CNA și procuror general, Țărnă a spus următoarele.

„Cel puțin așa se zvonește - șeful CNA, în schimbul procurorului general. Nu știu dacă este vorba de procurorul general interimar sau de cel care urmează să fie numit”, a declarat Țărnă.

 „Adică, dacă CNA a revenit socialiștilor - Procuratura îi va reveni blocului ACUM?”, a întrebat jurnalistul.

 „Trăim această senzație! Dar la un moment dat, când se va declanșa ”războiul” între aceste partide, iar probabilitatea ca acest lucru să se întâmpla este mare - fiecare parte o să-și scoată ”armele” și o să înceapă să se bată. Cineva se va bate prin CNA, iar altcineva prin procurorul general”, a adăugat Țărnă.

Fostul director adjunct al CNA a mai spus că nu cunoaște dacă există ori nu dosare pe numele președintelui Dodon, însă este convinsă că cei care se tem întotdeauna iau măsuri de precauție.

„Nu știu dacă există dosare. Eu nu am fost niciodată responsabilă de partea ce vizează urmărirea penală la CNA, ci de prevenție. Dar eu știu că întotdeauna încearcă să ia măsuri de precauție cel care are de ce să se teamă. Așa e firea omului. Eu nu știu dacă Igor Dodon are motive să sughițe atunci când la CNA se vorbește despre el, dar faptul că sunt tranzacționate funcțiile de procuror general și cea de șef al CNA - deci atunci când aceste funcții sunt partajate tacit între partide, e grav”,  a spus Țărnă.