În timp ce premierul Maia Sandu vorbește frumos la Bruxelles despre dezoligarhizarea R. Moldova, președintele prorus Igor Dodon își întărește imperiul media. Din 1 august curent, „Pervîi kanal” din Federația Rusă va trece de la Vlad Plahotniuc la Igor Dodon, prin persoane interpuse.

Mai exact, „Pervîi kanal” de la Moscova urmează să fie difuzat în R. Moldova de către „Accent TV”, post de televiziune din trustul socialistilor, unde mai sunt „NTV Moldova” și „TNT Moldova”.

Deși contractul pe care „Pervîi kanal” îl are semnat cu „Prime TV”-ul lui Plahotniuc nu a expirat, sursele Ziarului Național spun că ar fi intervenit factorul politic de la Kremlin, care a cerut rezilierea acestuia. Consiliul Coordonator al Audiovizualului ar urma să aprobe schimbările respective în viitorul apropiat. 

Recent, cu aproximativ două luni în urmă, Igor Dodon, la fel prin interpuși, ar fi cumpărat și publicația „KP v Moldove”.

„Ziarul de Gardă” a scris anterior că postul „Accent TV”, era deţinut de „Telesistem TV” SRL, administrată de Stanislav Vâjga, care a activat anterior la postul „NIT”. Beneficiarul televiziunii, conform actelor depuse la CCA, era Vadim Ciubară, un cetăţean moldovean stabilit la Moscova şi prezentat de mai multe site-uri drept consilier al lui Igor Dodon.

Și „RISE Moldova” arăta anterior într-o investigație că „Exclusiv Media” SRL, cea care administrează postul „NTV Moldova”, este proprietatea prietenului și consăteanului lui Doron, Corneliu Furculiţă, fiind administrată de socialistul și actualul deputat Petru Burduja. La sfârşitul anului 2015, „Exclusiv Media” a obţinut licenţa de emisie pentru postul de televiziune „NTV Moldova”, care foloseşte aceeaşi marcă comercială cu postul rusesc „NTV”, unde asociat majoritar este grupul „Gazprom”.

„Exclusiv Media” SRL este şi proprietară a televiziunii on-line de limbă rusă TNS, dar şi a ziarului de limbă rusă „Аргументы и факты” (Argumente şi Fapte – traducere din rusă), care a preluat marca comercială de la ziarul cu același nume din Rusia.