Ex-ministrul Finanțelor Ion Chicu susține că este nejustificată decizia de a majora cota TVA pentru HoReCa. În acel.ași timp Chicu spune că niciodată nu a susținut tichetele de masă. Cât despre gaura din buget, anunțată de Gavriliță, ex-ministrul finanțelor declară că pe conturi erau peste 3 mlrd. lei atunci când a plceat de la șefia ministerului.

Ion Chicu spune că majorarea cotei TVA pentru HoReCa este impusă obraznic de FMI. 

„Absolut nejustificată majorarea cotei TVA pentru HORECA. Este impusă obraznic de echipa actuală a FMI, drept răzbunare pentru reforma fiscală, pe care țara a îndrăznit s-o implementeze anul trecut. FMI (echipa/isiunea actuala) nu salută actiuni, care sporesc independența financiară a țării. Majorarea cotei TVA nu aduce bani suplimentari la buget. Este o tâmpenie să aplici o cotă TVA de 20% pentru acest sector, când în România este 5%”, spune ex-ministrul care acum este consilier al Președintelui Igor Dodon. 

Referitor la tichetele de masă, Chicu spune că susține inițiativa de eliminare a scutirilor pentru tichetele de masă.

„În primul rând, conform Art.24 din Codul Fiscal angajatorii au posibilitatea să aloce resurse neimpozabile pentru hrana organizată a angajaților. Spre deosebire de tichetele de masă, acești bani merg exclusiv pentru alimentare. În al 2-lea rând, mecanismul acesta elimină orice risc de evaziune fiscală și încălcări ale legislației. În al 3-lea rând, se elimină costurile suplimentare pentru angajator și unitățile comerciale, caracteristice mecanismului cu tichetele de masă. Finalmente, tichetele de masă reprezinta o quasi valută alternativă, cu riscurile aferente. Personal, tot timpul m-am opus implementării acestor tichete”, susține fostul șef al Finanțelor.

În același timp, consilierul lui Dodon precizează că la momentul plecării sale din Ministerul de Finanțe, pe conturi era suma de pestre trei miliarde de lei

„Datorii (dispoziții de plată) neonorate în trezorerie nu erau. De atunci a trecut deja mai bine de o lună. Eu nu cunosc cum merg acum lucrurile cu încasările bugetare și cum se gestionează partea de cheltuieli. Dacă ministrul actual consideră că are „gaura” și riscuri pentru sustenabilitatea bugetului - atunci trebuie să administreze lucrurile cum știe ea mai bine. Eu m-ă voi abține de la orice comentariu la acest subiect. Cel puțin, pe perioada primelor 100 de zile de mandat a conducerii noi”, precizează Ion Chicu.

Amintim că ieri ministrul Finanațelor a anunțat că va anula scutirile la jocurile de noroc, tichetele de masă, va elimina cota reduse de 10% la TVA la sectorul HORECA și va majora accizelor de tutun tăiat fin și produselor de tutun heat not burn. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă dedicată politicilor fiscale incluse în acordul cu Fondul Monetar Internațional, precum și rectificării bugetului de stat pentru anul 2019

„Este foarte important să găsim sursele de finanțare a acestui deficit. Și aici din nou, faptul că am reușit să deblocăm relațiile cu FMI ne asigură accesarea unor tranșe. Plus la aceasta planificăm contractarea unui împrumut din partea României și este planificat rectificarea bugetului pentru motivarea deficitului bugetar”, a adăugat Gavriliță.

Ministrul a adăugat că vor fi eliminate și o serie de scutiri. 

„Să fie clar, era un soi de amnistie, dacă Serviciul Fiscal estima sub forme indirecte, dacă persoana a declarat mai puține venituri, până la 500 de mii de lei, nu plăteai impozite. Noi eliminăm această prevedere. Vom elimina scutirea personală pentru veniturile anuale pentru persoanele fizice. Deci, persoanele care au lunar 20 de mii de lei, nu vor mai beneficia de scutire personală. Acestea sunt măsurile pe care le planificăm pentru asigurarea stabilității bugetare. Noi vom merge cu modificarea bugetului, inclusiv cu propuneri de modificare a unor acte legislative, inclusiv codul fiscal și vamal”, a declarat Natalia Gavriliță. 

Detalii: Majorarea taxelor / Cebotari către partenerii de dezvoltare: Asta înseamnă democrație participativă?