Președintele Igor Dodon se pregătește să sărbătorească „75 de ani de la eliberarea Moldovei de fascism” cu mult fast, unul „din cele mai importante evenimente din acest an”.

La o ședință de lucru a unui comitet responsabil de pregătirea și desfășurarea „sărbătorii”, Dodon a anunțat că evenimente cu această ocazie vor fi organizate în diferite regiuni ale Republicii Moldova, printre aceastea numărându-se restaurarea monumentelor, deschiderea muzeelor și a expozițiilor de fotografie, lansări de carte etc.

Pe 24 august curent, Dodon va marca marca aniversarea a 75-a de la „eliberarea Chișinăului în cadrul operațiunii Iași-Chișinău”. 

În ziua respectivă va avea loc inaugurarea Monumentului eroilor eliberatori ai capitalei, instalat în fața sediului Academiei de Științe a Moldovei și restaurat la inițiativa președintelui țării. Tot în aceeași zi va avea loc tradiționala depunere de flori la Complexul Memorial „Eternitate” din capitală, apoi, la inițiativa șefului statului, la Complexul Memorial „Capul de pod Șerpeni” vor avea loc mai multe evenimente comemorative. În seara zilei de 24 august, va fi prezentată premiera filmului documentar „Istoria Moldovei. Operațiunea Iași-Chișinău”, realizat la inițiativa președintelui Republicii Moldova. Evenimentele festive se vor încheia cu un concert grandios și un spectaculos foc de artificii”, a declarat Dodon.

Menționăm că, în urma operației Iași-Chișinău, Basarabia era anexată la Uniunea Sovietică pentru 47 de ani. 

Istoricii vorbesc despre faptul că, pe 20 august 1944, trupele sovietice au început una din cele mai sângeroase ofensive din istoria celui de-al Doilea Război Mondial – operațiunea „Iași-Chișinău”, care a schimbat raportul de forțe în Balcani. Consecințele acestei bătălii a fost scoaterea României, pe 23 august, din război și trecerea ei de partea Aliaților, precum și reanexarea Basarabiei pentru încă 47 de ani. În primele zile după operația „Iași-Chișinău”, circa 150 de mii de bărbați din Basarabia au fost mobilizați și trimiși să lupte pe cele mai grele segmente ale frontului. Aproximativ 50 000 dintre ei nu s-au mai întors acasă.

Ziarul Național