Șeful Internelor Andrei Năstase, prin nesăbuința sa de a ieși în evidență cu realizări în fruntea MAI, a reușit să compromită reținerea suspectului care, acum aproape două săptămâni, ar fi comis asasinatul de răsunet a femeii din sectorul Botanica al Capitalei. Potrvit surselor DESCHIDE.MD, briefingul susținut de ministru Năstase duminică, 14 iulie, a cauzat eșecul reținerii suspectului Victor A. de către poliția germană. Briefingul a fost sursa de informație nu doar pentru opinia publică, dar și pentru presupusul asasin, Victor A., care la acel moment se afla deja în Germania (Köln). Suspectul a fugit din apartamentul din Köln, unde se ascundea, iar polițiștii germani care au descins în apartament, la două ore după briefingul lui Năstase, au găsit doar geanta cu lucrurile acestuia.

La patru zile după ce a fost descoperit trupul neînsuflețit al victimei, duminică, 14 iulie, Inspectoratul General al Poliției a anunțat un briefing de presă cu referire la crima comisă la începutul lunii iulie în sectorul Botanica. Ministrul Năstase, a ieșit în fața presei într-o zi de duminică, însoțit de alți cinci șefi din cadrul IGP, pentru a da vestea, personal, că „a fost descoperită crima de la Botanica și suspectul care a fost identificat urmează a fi prins cât de curând și deferit justiției”.

În același context, Năstase a atacat unele surse media acuzând că au publicat „scurgeri de informații care au periclitat bunul mers al anchetei și au indus o stare de panică în societate”.

În aceeași zi, duminică, 14 iulie, spre seară, la ora 19:40, pe pagina de Facebook a IGP a apărut o imagine indescifrabilă, cu silueta unui bărbat surprins de camerele de supraveghere. La imagine a fost atașat un mesaj prin care IP Botanica solicită ajutorul cetăţenilor în stabilirea locului aflării şi reţinerii persoanei din aceeași imagine.

„Bărbatul este suspectat de săvârşirea unei infracţiuni deosebit de grave”, se arată în mesaj.

Acest briefing, organizat într-o zi de duminică, a ridicat multe semne de întrebare și a stârnit curiozitatea noastră pentru a afla ce anume i-a făcut pe șefii de la MAI și IGP să anunțe despre descoperirea crimei, dar fără a avea vreo persoană reținută. După mai multe discuții avute cu surse oficiale apropiate anchetei, care ne-au oferit informații neoficial și sub protecția anonimatului, am ajuns la ideea că briefingul ministrului, de la care acesta se aștepta că o să-i servească un plus de imagine, de fapt, s-a dovedit a fi un mare fiasco, care, totodată a creat impedimente pentru reținerea suspectului de către autoritățile germane chiar în ziua când a fost organizat briefingul.

Sursele ne-au spus că  principalul suspect în cazul omorului de la Botanica, ar fi Victor A., un bărbat în vârstă de aproximativ 40 de ani, care locuia în concubinaj cu o femeie în cartierul Telecentru al capitalei. Acesta a fugit din țară la trei zile după ce a fost comisă crima. Însă, când a fost la un pas de a fi reținut de autoritățile din Germania, ultimul a reușit să dea bir cu fugiții la două ore după ce a urmărit briefingul de la IGP.

După ce ofițerii de investigații au stabilit că anume el ar fi comis crima, organele de drept din R.Moldova au aflat că acesta se afla în orașul Köln și au înaintat un demers colegilor din Germania ca să-l încătușeze, însă poliția germană le-a solicitat o ordonanță de reținere.

„Victor A. a părăsit teritoriul R.Moldova la bordul unui microbuz de marca Volkswagen Caravelle, vineri, 12 iulie, în jurul orei 15:00, împreună cu alte șapte persoane care se îndreptau spre orașul Köln, Germania. Până acolo este de mers 27-28 de ore maxim, respectiv sâmbătă seara, când ofițerii de investigații au stabilit că el este suspectul, Victor A. se afla deja în Germania. Ai noștri au aflat despre acest fapt și au solicitat ajutorul germanilor pentru a-l reține, însă nu aveau nicio ordonanță. A doua zi, ministrul Năstase, fiind convins de faptul că autoritățile germane au să-l încătușeze, s-a grăbit să iasă în briefing și să-și asume reușitele operațiunei înainte ca aceasta să fie pusă în aplicare”, ne-a spus sursa.

Interlocutorul nostru a mai ținut să menționeze că:

 „Graba acestora o demonstrează chiar și faptul că Eugen Piterschii, șeful-adjunct al IGP, a anunțat anumite persoane despre organizarea breifingului de la IGP, inclusiv serviciul de presă al insitutției, încă din noaptea de sâmbătă spre duminică, la 01:50, iar dimineață ofițerii de investigații au solicitat pachetul de documente pentru a fi expediat autorităților din Germania ca aceștia să poată să-l rețină. Din păcate, din cauza incompetenței ministrului, operațiunea de reținere a fost dată peste cap. Atunci când poliția germană a mers să-l încătușeze pe Victor A. pe adresa din Köln, la două ore după ce ministrul a anunțat că acesta urmează a fi prins cât de curând și deferit justiției, au găsit doar geanta cu haine a acestuia. Se presupune că Victor A. a văzut conferința de presă de la IGP și și-a făcut pierdută urma”.

Artur Sârcu, procurorul care instrumentează cazul, din cadrul Procuraturii Botanica, într-o discuție telefonică cu reporterul Deschide.MD a confirmat faptul că a existat informația precum că făptașul s-a aflat în Germania, iar duminică dimineață, 14 iulie, în ziua în care Năstase a organizat briefingul la IGP, la solicitare ofițerilor de investigații a avut loc o ședință de lucru prin care s-a emis o ordonanță de anunțare în căutare și reținere a făptașului.

 „Duminică dimineață la solicitarea ofițerilor de investigație s-a organizat o ședință de lucru unde mi-au prezentat materialele prin care s-a stabilit suspectul, dar și faptul că acesta a părăsit teritoriul R.Moldova. Ulterior, după ce am analizat toate probele, am pregătit ordonanța de anunțare în căutare și reținere a acestuia, care a fost transmisă persoanelor abilitatea. Atunci exista informația că se află în Germania, de fapt, el a ieșit din țară în data de 12 iulie și se îndrepta spre Germania. Abia luni, conform procedurilor, am obținut de la judecătorul de instrucție mandat de arest pe numele acestuia și urmează a fi reținut și extrădat conform tratatelor internaționale, oriunde nu s-ar afla”, ne-a spus Sârcu.

Sârcu nu ne-a putut spune dacă autoritățile germane l-au scăpat după ce a avut loc brienfingul de presă de la IGP, dar susține că există informații că acesta ar fi părăsit teritoriul Germaniei, însă este căutat prin intermediul INTERPOL.

 „Ca să înțelegeți, noi ne ocupăm de procedurile penale, dar nu de rețineri. A fost inițial informația că se afla în Germania, dar el acum s-ar putea afla în oricare alt stat din UE. În prezent este în derulare procesul de urmărire penală și se acumulează probe pentru transmiterea dosarului în instanța de judecată. Deja de reținerea acestuia se ocupă organele abilitate”, a mai menționat Sârcu.

Sursa noastră ne-a mai comunicat că oamenii legii au monitorizat o perioadă de timp și pe concubina făptașului, ultima activează într-un centru comercial din capitală, iar peste două zile de la briefing, marți, 16 iulie, au descins cu percheziții în apartamentul acesteia, din cartierul Telecentru al capitalei, dar femeia nu cunoștea nimic despre cele întâmplate. Până în prezent, făptașul nu este reținut, iar factorii de decizie din cadrul MAI și IGP nu prea sunt deschiși să vorbească despre acest caz.

Solicitat telefonic, Alexei Laza, șeful-adjunct al INI, a evitat să ne spună unde se află în prezent suspectul, dar susține că poliția lucrează pentru a-l localiza. Laza a confirmat că au fost

efectuate percheziții la domiciliul acestuia câteva zile mai târziu după ce a avut loc briefingul la IGP, însă nu-și amintește exact când. Totodată, Laza a ținut să menționeze că suspectul a fost anunțat în căutare internațională și că pe numele lui a fost eliberat un mandat de arest, dar nu ne-a putut spune care a fost rostul briefingului înainte de a fi efectuate percheziții și reținută persoana vizată.

„Noi am stabilit sâmbătă seara că 100% persoana bănuită este cea care a săvârșit omorul. Au fost efectuate percheziții la el acasă, dar nu pot să vă spun exact data, însă da, au avut loc după ce a fost organizată conferința la IGP. Nu pot să vă răspund la această întrebare. Am avut nevoie de careva măsuri operative și nu am putut intra cu percheziții la el acasă. Când deja a fost stabilit aproximativ locul aflării lui am intrat cu percheziiții”, spune șeful adjunct al INI.

Întrebat de reporterul Deschide.MD dacă poliția cunoaște despre locul aflării acestuia, dacă este pe teritoriul R.Molodova sau când a ieșit din țară, Laza a făcut trimitere la secretul anchetei menționând că:

„Noi cunoaștem, dar nu pot să vă dau așa detalii. Este secretul anchetei. Dacă spre exemplu știm că este în țară sau nu este în țară, iar informația apare în presă, imediat el face cunoștință și interprinde careva măsuri. Dacă spunem că îi în țară, presupunem că cunoaștem locul aflării lui, informația apare în presă și fuge din țară”

Mai mult ca atât, Laza, cu referire la fotografia apărută pe pagina de Facebook a poliției în ziua când a avut loc briefingul, susține că nu este vorba despre cel care a ucis femeia de la Botanica, dar despre alt caz.

„Nu a fost prezentată fotografia lui. Cine v-a spus că este poza făptașului de la Botanica. Acolo este indicat ajutor pentru stabilirea persoanei care este bănuită în săvârșirea unei crime grave și atât. Nu-i el, în general este vorba despre altceva, dar mai bine detalii despre acest caz încercați să aflați de la Direcția de Poliție a municipiului Chișinău”, ne-a spus Laza.

Totuși, se pare că nu poate fi vorba despre o coincidență, dat fiind faptul că omorul femeii de 32 de ani este unica infracțiune deosebit de gravă care a fost comisă de la începutul anului în sectorul Botanica. Mai mult ca atât, pare straniu faptul că fotografia a apărut pe pagina IGP exact în aceeași zi în care ministrul Năstase se lăuda că a fost descoperită crima.

Mai mutle detalii nu am putut afla nici de la Alexandru Migorean, șeful-adjunct al Secției Investigații Infracțiuni din cadrul IP Botanica la Direcției de Poliție a municipiului Chișinău. Ultimul a refuzat să vorbească cu noi la telefon și ne-a chemat la IP Botanica ca să ne spună:

 „Interprindem măsuri de reținere a acestuia, iar până când nu-l reținem, nu vă pot oferi careva detalii, ca să nu prejudiciez mersul anchetei”, susține Migorean.

Nici de la Gheorghe Balan, șeful interimar al IGP, dar și nici de la Grigore Moga, șeful Direcției Urmărire Penală din cadrul IGP, nu am putut obține mai multe detalii. Balan ne-a spus că se află într-o ședință, iar Moga a precizat că nu are mandat să vorbească și ne-a recomandat să apelăm la serviciul de presă al IGP.

Mariana Bețivu, ofițerul de presă al IGP, ne-a răspuns printr-un mesaj și ne-a adus la cunoștință următoarele: „Privind cazul de la Botanica, bănuitul este identificat și este dat în urmarire internațională. Astfel IGP colaborează cu Interpol, Europol, inclusiv alte țări (Germania, Polonia, Ucraina ș.a). pentru a localiza și reține suspectul. La moment numai această informație putem sa o furnizăm pentru a nu prejudicia mersul anchetei.”

Câteva minute mai târziu, Grigori Moga, șeful Direcției Urmărire Penală din cadrul IGP, a revenit cu un apel telefonic și ne-a spus că nu a putut vorbi  din motiv că se afla într-o ședință. Mai jos vă redăm dialogul reporterului Deschide.MD cu acesta.

Reporter Deschide.MD: Spuneți-ne vă rog, duminică, când la IGP s-a organizat briefingul, se cunoștea despre faptul că suspectul se află în Germania?

Moga: Nu pot să vă răspund la această întrebare, dar vă comunic că atât eu cât și colegii depunem efort maxim pentru a-l localiza și reține pe suspect.

Reporter Deschide.MD: Întrebarea a fost pe cât se poate de simplă, duminică când ați ieșit cu ministru în fața presei, ați știut despre faptul că suspectul era în Germania și că urma să fie reținut de poliția germană după ce existat o colaborare cu autoritățile de la Chișinău?

Moga: Nu pot să vă răspund la această întrebare. Sunt mai multe informații despre locul aflării acestuia, dar nu vă pot comunica nimic despre acest caz până când nu va fi reținut.

Reporter Deschide.MD: Procurorul de caz ne-a spus că se cunoștea duminică despre faptul că acesta se află în Germania, de ce nu a fost posibilă reținerea acestuia atunci?

Moga: Cine a făcut aceste declarații nu are decât să și le asume. Eu nu confirm și nici nu infirm așa informație.

Reporter Deschide.MD: Atunci care a fost rostul briefingului făcut în grabă, în zi de duminică, cu participarea a cinci șefi ai IGP, dar în care a vorbit doar ministrul, fără a avea persoana reținută?

Moga: Nu sunt în drept să comentez acțiunile domnului ministru. Eu îmi îndeplinesc doar atribuțiile de serviciu.

Reporter Deschide.MD: …ministru s-a implicat într-un fel în activitatea Dvs?

Moga: Nu sunt pregătit să vorbesc despre aceasta la moment.

Ulterior, după discuția avută cu Moga, cu un apel telefonic a revenit și Gheorghe Balan, șeful interimar al IGP, care a confirmat faptul că această anchetă și toate acțiunile în acest caz răsunător au fost coordonate personal de către Andrei Năstase, iar el nu cunoaște nimic.

Reporter Deschide.MD: Domnule Balan, ați putea să ne spuneți dacă, atunci, duminică, când a fost organizat briefingul de la IGP despre crima de la Botanica, se cunoștea că suspectul se afla în Germania?

Balan: Despre acest caz puteți să-l întrebați pe domnul ministru sau pe domnul Laza, eu nu cunosc. Atunci eu am fost telefonat de domnul Laza la ora 01:08 noaptea și mi s-a spus că trebuie să ies dimineață într-un briefing, la ordinul ministrului. Mai mult nimic nu mi s-a spus, cunosc doar informațiile care au fost făcute publice, asta pentru a nu prejudicia mersul anchetei.

Reporter Deschide.MD: Atunci ați putea să ne spuneți dacă a existat o colaborare între poliția de la Chișinău cu cea din Germania pentru a-l reține pe suspect duminică?

Balan: Despre asta tot pe domnul ministru puteți să-l întrebați, el a coordonat personal toate acțiunile în legătură cu acest caz. Inclusiv a ținut legătura și cu cei de peste hotare, Germania, Olanda…

Reporter Deschide.MD: Cum, domnul ministru s-a ocupat personal de anchetă?

Balan: Da, el personal a coordonat toate acțiunile ce țin de crima de la Botanica și tot el a sunat peste hotare. Chiar și cei de peste hotare s-au arătat mirați că de asta se ocupă ministru și încă în zi de duminică.

Din informațiile noastre pe care le verificăm în prezent, se pare că ministru Năstase s-a implicat și în alte etape ce țin de anchetarea acestui caz, inclusiv și acțiunile operative interprinse de ofițerii de investigații, fapt ce a perturbat buna desfășurare a anchetei.

Amintim că în noaptea de miercuri, 10 iulie, trupul neînsuflețit al femeii în vârstă de 32 de ani, mama a doi copii, a fost depistat pe bancheta din spate a unui microbuz de marca Mercedes Vito care era parcat în proximitatea sediului Administrații Naționale a Penitenciarelor, pe strada Nicolae Titulescu 37. Microbuzul aparținea victimei, iar poliția a fost sesizată marți seara, 9 iulie, despre faptul că femeia a ieșit dimineață din casă și nu s-a mai întors.

(VIDEO) Mamă a doi copii ucisă la Botanica. Cadavrul lăsat să zacă într-un microbuz, lângă ANP

IGP a aflat cine a ucis femeia din sectorul Botanica, dar cere ajutor ca să-l găsească