Avocații Asociației Obștești Promo-LEX vor ataca la Curtea de Apel sentințele de condamnare a primelor șapte persoane în dosarul lui Andrei Braguța, decedat în urma maltratărilor la care a fost supus în penitenciar. Avocații vor solicita pedepse mai dure în privința polițiștilor care au admis fapte de tratament inuman și degradant, inclusiv aplicarea torturii față de Andrei Braguța. De asemenea, vor solicita o pedeapsă mai dură și în privința codeținuților lui Braguța, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă, Promo-LEX spune că acest caz evidențiază probleme de sistem legate de reținerea persoanei, comportamentul și gestionarea cazurilor cu implicarea persoanelor cu dizabilități. La fel, scoate la suprafată problemele legate de aplicarea abuzivă a măsurii preventive și de arest, tortura, tratamentul inuman și degradant în detenție.

Vineri, 19 iulie, instanța de fond a stabilit pedeapsă cu închisoare pe un termen de cinci ani, cu suspendare, în privința la trei codeținuți ai lui Andrei Braguța. În privința altui codeținut, care ispășește în prezent se află în detenție, a fost stabilită pedeapsa cu închisoare pe un termen de cinci ani. Totodată, instanța a decis condamnarea unui polițist la pedeapsa cu închisoarea pe un termen de patru ani. Un alt polițist a fost condamnat la cinci ani de detenție cu suspendare. Încă polițist a fost achitat.

Detalii: Șapte învinuiți în dosarul „Braguța” și-au aflat sentințele