Trei ciclişti din Cahul au pornit în această săptămână într-o cursă de şapte zile, în care şi-au propus să traverseze Transfăgărăşanul, unul dintre cele mai impunătoare trasee turistice din România, transmite MOLDPRES cu referire la presa locală.

Este vorba de Ștefan Boitan, Alexandr Popov și Vasile Iariomenco, ciclişti cahuleni care au lansat acest plan îndrăzneţ. „Unii şi-ai propus să descopere mări şi oceane, noi însă am decis să cucerim un frumos traseu din România, care este deosebit de bogat în locuri pitoreşti. Practicăm ciclismul de trei ani şi împreună cu echipa am planificat această cursă încă din anul trecut. Vom călători cu biciclete pliabile şi cu o autonomie de o 100%. Drumul va fi combinat – cu trenul şi cu bicicletele, ideea acestei călătorii constând în promovarea modului sănătos de viaţă”, a spus Ştefan Boitan pentru ziuadeazi.md.

Vasile Iaromenco are deja o experienţă de călătorii cu bicicleta prin munţi, numai că în Ucraina, acum însă îşi doreşte să exploreze muntele din România.

Transfăgărășanul (oficial numerotat DN7C) este o cale rutieră de circulație din România, care începe în comuna Bascov, județul Argeș de lângă orașul Pitești, în direcția orașului Curtea de Argeș și se termină la intersecția cu drumul DN1, între Sibiu și Brașov, în apropierea comunei Cârțișoara, cu o lungime de 151 km, traversând pe axa nord-sud Munții Făgăraș. Porțiunea de la barajul Vidraru până la Cârțișoara traversează un teren montan la altitudini mari și a fost construită în perioada 1970–1974, pe o lungime de aproximativ 91 km.

În vara anului 2016, Vasili Demciuc în vârstă de 33 de ani, originar din municipiul Bălţi, de asemenea, a efectuat o călătorie inedită. Bălţeanul a parcurs timp de opt zile 1130 km, vizitând patru state europene. Iar în anul 2013, MOLDPRES a scris despre Andrei Popa, originar din Cahul, unicul moldovean care a înconjurat R. Moldova pe jos. În 20 de zile el a parcurs 1100 de kilometri de la Giurgiuleşti până la Naslavcea şi înapoi. După această performanţă cahuleanul şi-a propus să facă pe jos înconjurul lumii în opt sute de zile.