Hotărârea Comisiei Electorale Centrale cu privire la stabilirea cuantumului lunar al subvențiilor de la bugetul de stat pentru anul 2019 destinate partidelor politice conform performanțelor obținute la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 și alegerile locale generale din 14 iunie 2015 va fi publicată vineri, 19 iulie, în Monitorul Oficial, transmite MOLDPRES.

Potrivit documentului, cuantumul subvenției lunare pentru fiecare vot valabil exprimat acordat partidelor politice și blocului electoral în cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019 este de circa 0,49 lei.

Totodată, mărimea subvenției lunare pentru fiecare femeie aleasă efectiv în funcția de deputat în parlament pe circumscripțiile uninominale constituie 15151 lei, iar cuantumul subvenției lunare pentru fiecare tânăr ales la parlamentare este de 6410 lei. În urma scrutinului parlamentar din 24 februarie curent, 13 dintre deputații aleși sunt tineri, iar în circumscripțiile uninominale au fost alese 11 femei deputate.

Subvențiile de la bugetul de stat se vor transfera partidelor politice lunar.

Potrivit legislației, mărimea subvențiilor se distribuie în felul următor: 40% – proporțional cu performanțele obținute în alegerile parlamentare, 40% - proporțional cu performanțele obținute în alegerile locale generale, 10% – partidelor politice care respectă cota de cel puțin 40% de candidați femei din numărul total al candidaților înaintați, 5% – proporțional cu numărul de femei alese efectiv în funcția de deputat pe circumscripții uninominale și 5% – proporțional cu numărul de tineri aleși efectiv în cadrul alegerilor parlamentare și a celor locale generale.