Fostul premier Vlad Filat susține că în 2016 trebui ca ex-președintele PDM, Vlad Plahotniuc să fie lăsat să ocupe funcția de prim-ministru. Mai mult decât atât, Filat chiar a transmis și o scrisoare în acest sens președintelui de atunci, Nicolae Timofti.

Fostul premier Vlad Filat, reținut în octombrie 2015 și condamnat la nouă ani de închisoare, susține că în perioada de detenție s-a întâlnit o dată și a avut mai multe convorbiri telefonice cu fostul lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, pe care îl acuză de organizarea arestării sale.

Potrivit lui, prima comunicare telefonică a avut loc atunci când Plahotniuc și-a anunțat intenția de a deveni prim-ministru, iar mai exact i-a cerut ca el să-și convingă colegii din Partidul Liberal Democrat să accepte să comunice cu Partidul Liberal pentru că altfel vor ajunge în opoziției. Ex-premierul a mai spus că au mai urmat și alte discuții.

De asemenea, acesta spune că i-a scris o scrisoare șefului statului de atunci, Nicolae Timofti. „Am considerat și acum consider ca Plahotniuc trebuia să devină prim-ministru atunci (2016), pentru că dacă el devenea prim-ministru atunci, epoca lui Plahotniuc în istoria modernă a Republicii Moldova, se termina mult mai repede. Întunericul se simte bine în întuneric, iar ca să scapi de el, trebuie să-l scoți la lumină. Și aceasta rămâne convingerea mea că trebuia să fie lăsat să ocupe funcția respectivă și răspundă pentru tot ceea ce se întâmpla în Republica Moldova”, a mai spus Vlad Filat.

În același interviu, Filat mai vorbește despre relația sa cu Ilan Șor despre care spune că era o persoană „aparent corectă și pozitivă”, care nu părea să fi ascuns ceva. 

„Ilan Șor atunci era un om aparent corect, pozitiv, eu de exemplu n-am văzut ceva ascuns în comportamentul lui. Șor practic a crescut în casa familiei Lucinschi. El era foarte apropiat familiei, ajutat, după ce a rămas fără tată de mic copil. Știți cine mi-a făcut cunoștință cu Șor? Chiril Lucinschi. Cum s-a purtat Șor în raport cu mine? Asta trecem cu vedearea. Dar cum s-a comportat el cu familia Lucinschi? Asta chiar nu o pot înțelege. Sunt niște limite morale pe care nu poți să le depășeși”, a declarat Vlad Filat.

Citește și: STENOGRAMA // 16 interceptări telefonice dintre Shor și Filat

Ex-premierul Vlad Filat mai spune că nu se va mai întoarce în politică. 

Eu pot să spun că sunt alt om. În primul rând eu nu mai gândesc în termen scurt. La mine gândurile sunt în timp. Și ceea ce am eu ca prioritate vizează eliberarea mea. Politica se regăsește printre lucrurile pe care ați vrea să le faceți? – Nu cred. În modul direct nu. Dar aș vrea ca experiența și cunoștințele mele în acest domeniu să poată fi utile pentru cei care ar dori. Consultare politică, dacă cineva ar dori. ”, a spus Filat.

Fostul prim-ministru a mai vorbit și care va fi următorul pas pe care îl va face după eliberarea din închisoare.

„După eliberare, pasul următor este reabilitarea. Numele pe care îl port nu este doar al meu. Este al copiilor mei, al părinților mei. Dar cu ce urmează să mă ocup după…urmează să văd. Dar abordarea va fi cu totul și cu totul alta”, a mai adăugat Filat în cadrul emisiunii „Cutia neagră” de la TV8.

Interviul a fost realizat în Penitenciarul nr.13, unde își ispășește pedeapsa fiind condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență. Fostul premier este cercetat și într-un alt dosar penal, pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. Vlad Filat pledează nevinovat calificând cazul său drept unul politic.