Bașcanul interimar al UTA Găgăuzia, Vadim Ceban, urmează să fie numit în funcția de director al „Moldovagaz”, anunță presa de la Chișinău.

Acesta a fost adjunctul Irinei Vlah, iar pe timpul campaniei electorale pentru funcția de bașcan al Găgăuziei a exercitat interimatul acestei funcții.

Președintele Igor Dodon a declarat săptămâna trecută că noul director de la „Moldovagaz” va fi coordonată cu „Gazprom”.

„Săptămâna viitoare urmează să fie numit noul director al „Moldovagaz. Va fi numit un profesionist, care se va clarifica cu situația din interiorul instituției. Eu cunosc deja numele lui. Noul director va fi propus de Guvern, dar candidatura va fi agreată împreună cu Gazprom”, a declarat la finele săptămânii trecute președintele Igor Dodon.

Născut în anul 1979 în orașul Cahul, Vadim Ceban este de etnie găgăuz. Acesta a studiat la Liceul Teoretic „Orizont” din Ceadâr-Lunga, cu predare bilingvă – română și turcă. După ce a obținut diploma de economist în anul 2002, la Academia de Studii Economice din Moldova, acesta a activat trei ani la Comisia Națională a Pieței Financiare (2002-2005) și o perioadă de nouă ani la Ministerul Economiei. În anul 2009, Ceban a ajuns și în funcția de director general al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică, apoi a mers în Comitetul Executiv al UTA Găgăuzia, unde a fost prim-vicebașcan. Adjunctul bașcanului Găgăuziei a făcut studii în România, la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, unde a obținând diploma de doctor în anul 2011.

Ziarul Național