În cadrul unui briefing de presă care a avut loc astăzi, duminică 14 iulie la sediul IGP ministrul afacerilor interne, Andrei Năstase, fiind deranjat de întrebările reporterului Deschide.MD, a dispus ca acestuia să nu-i mai fie permis accesul la evenimentele publice organizate de Inspectoratul General al Poliției.

La evenimentul cu tema „Briefing de presă organizat de Inspectoratul General al Poliției privind recentele infracțiuni grave comise în capitală” au fost prezente șase persoane: Andrei Năstase - ministru MAI, viceprim-ministru, Grigore Moga - șeful Direcției generale urmărire penală a IGP, Alexei Laza - șeful-adjunct al INI, Igor Zglavuța - șeful Direcției Crime Grave din cadrul INI, dar și Gheorghe Balan - șeful interimar al IGP. Ultimul nu a avut niciun cuvânt de spus, iar cumătrul său, Andrei Năstase, vice-priemier și ministru MAI, i-a interzis să răspundă la întrebările celor trei jurnaliști prezenți în sală.

Andrei Năstase, în loc să ofere detalii despre descoperirea crimei din sectorul Botanica, dar și despre alte crime de rezonanță care au avut loc în ultima perioadă, nu pierdut ocazia să-și facă PR politic.

Totodată, Năstase a ținut să menționeze că descoperirea crimei a fost complicată, din cauza jurnaliștilor care au scris despre aceasta, dar și din cauza unor angajați MAI, pe care îi numește „vârcolaci”, pentru că au transmis informații presei, unele dintre care, spune Năstase: „sunt false”. Ministrul însă nu a menționat care anume din aceste informații au fost false.

„A fost o operațiune complicată pentru că unii indivizi care încă m-ai poartă uniforma de polițist au scos informații, inclusiv informație obidientă către presa fostului regim. Scurgeri care au pereclitat bunul mers al anchetei și au indus o stare de panincă în societate. Noi știm cine sunt acei indivizi și-i asigur că vor fi luate măsurile cele mai drastice. Le declar război vârcolacilor din Ministerul de Interne și a structurilor subordonate. Cât de neom trebuie să fii să răspândești informații despre moartea unei mame nevinovate. Este absolut abject ca și comportamentul acestor indivizi, la fel ca și comportamentul acelor indivizi, pretinși jurnaliști, care nu au verificat aceste informații înainte de a le face publice, iar prin comportamentul lor au afectat în mod grosolan desfășurarea unei anchete”, a spus Năstase.

La un moment dat, Năstase a fost întrebat de reporterul Deschide.MD, prezent la eveniment, despre vârsta celui care ar fi comis crima, unde a fost comisă și care este legătura dintre bănuit și victimă. Ministrul de Interne s-a arătat deranjat de aceste întrebări și a trecut în ofensivă reamintind jurnalistului nostru despre o condamnare în prima instanță. Condamnare într-un dosar înscenat în 2014, la indicația fostului ministru MAI, Dorin Recean, prin intermediul lui Gheorghe Cavcaliuc, ex-șef al Direcțieii Operațiuni Speciale care acum este examinat la Curtea de Apel.

Astfel Năstase a călcat în picioare prezumția nevinovăției. Ministrul nu s-a oprit aici, șeful de la MAI a cerut serviciului de presă al IGP să interzică pe viitor accesul lui Vadim Ungureanu la conferințele de presă a MAI și IGP, utilizând drept motiv decizia primei instanțe în acest dosar înscenat.

- Reporter Deschide.MD: Dumnealui la telefon ne spune că: „Sunteți procuror să mă întrebați, sau cum?”, Dvs nu ne răspundeți la apeluri, consilier Dvs la fel, ca mai apoi să ne trimită mesaje să ne acuze de speculații.
- Andrei Năstase: Cred că aici trebuie să închidem acest briefing. Vă mulțumim foarte mult pentru atenție.
- Reporter Deschide.MD: Vrem să auzim ce are de spus și șeful interimar al IGP?
- Andrei Năstase: Dvs cine sunteți?
- Reporter Deschide.MD:  Vadim Ungureanu de la Deschide.MD
- Andrei Năstase: Vadim Ungureanu, de la Deschide.MD, sunteți cumva cel condamnat penal?
- Reporter Deschide.MD: Poftim?
- Andrei Năstase: Ați fost condamnat penal?
- Reporter Deschide.MD: Am fost condamnat într-un dosar înscenat de Dorin Recean.
- Andrei Năstase: Mulțumesc. Am să rog serviciul de presă să se asigure că la conferințele noastre să nu mai fie prezenți în sală condamnați penal.

După acest schimb de replici, Andrei Năstase a părăsit sala și a chemat la IGP un echipaj BPRO pentru al scoate pe reporterul nostru din sediul IGP.

Vom reaminti că, în luna iunie 2014, după mai multe anchete care au deranjat Ministerul Afacerilor Interne, condus pe atunci de Dorin Recean, inclusiv deconspirarea operațiunei „fake” cu veninul de viperă în valoare de 5 milioane de euro, reporterul Deschide.MD, Vadim Ungureanu, a fost reținut de angajații DOS, iar la redacție au avut loc percheziții, la domiciliul acestuia din capitală, dar și la casa părintească. Ulterior, Vadim Ungureanu, a fost încarcerat în Penitenciarul Nr.13, cu alți patru deținuți condamnați pentru crime grave, unde timp de 72 de ore a fost supus mai multor măsuri de tortură psihologică, dar și i s-a cerut să deconspire sursele redacției Deschide.MD.

Pe numele său, atunci fost pornit un dosar penal pentru șantaj, în care partea vătămată era interpretul Adrian Ursu, și fugarul șef al Centrului Unic de Monitorizare a Traficului Rutier, Dan Chirița. Ulterior, acuzația a fost schimbată din șantaj, în corupere activă, iar obiectul coruperii este o decizie irevocabilă, document public, a Curții Supreme de Justiție într-un dosar în care era vizat Chiriță. În toamna acetuia an, Judecătoria Chișinău, sediu Centru, după mai bine de 5 ani, a emis o decizie pe acest caz prin care l-a condamnat pe Ungureanu la trei ani de pușcărie cu suspendare și o amendă de 30 000 de lei. La moment dosar se află pe masa judecătorilor de la Curtea de Apel după ce jurnalistul a depus recurs, nefiind de acord cu decizia primei instanțe pe care o consideră ilegală, nesusținută cu probe și abuzivă.  Este de menționat că la ședințele de judecată s-a prezentat doar una din părțile vătămate, Adrian Ursu, care a declarat că nu a fost șantajat de Ungureanu, dar și că a fost pus la cale să facă aceste declarații de către angajați ai MAI. Dan Chirița, nu s-a prezentat la ședințe, ultimul fiind fugit din țară, după ce Procuratura Anticorupție a pornit un dosar penal pe numele său.

Reținerea reporterului Vadim Ungureanu, RĂZBUNARE marca MAI

Radio France scrie despre cazul Vadim UNGUREANU

Noi organizații media s-au solidarizat în cazul lui VADIM UNGUREANU

DOCUMENT // Cazul Ungureanu. A fost FORȚAT SĂ-ȘI DECONSPIRE SURSELE

Vadim Ungureanu STĂ ÎN AREST, Dorin Recean SE VICTIMIZEAZĂ pe facebook

REACȚIA ONG-urilor MEDIA în cazul Vadim Ungureanu

FLASH // Percheziții la DESCHIDE.MD. Reporterul V. Ungureanu, reținut

Reținerea reporterului Vadim Ungureanu, RĂZBUNARE marca MAI

Procurorul General, sesizat despre ILEGALITĂȚI ÎN CAZUL UNGUREANU

Este de menționat că, nu este pentru prima dată când Andrei Năstase atacă jurnaliștii care nu-i sunt comozi. Amintim că pe 20 aprilie când este sărbătorită Ziua presei libere, mai multe ONG-uri au organizat un flashmob în care au afișat un panou cu inamicii presei, printre aceștia sunt mai mulți deputați ai partidului Șor, socialiști, democrați dar și doi membri ai blocului politic ACUM, printre care Andrei Năstase. 

„Inamicul presei”, Andrei Năstase, îl atacă din nou pe jurnalistul Vitalie Hadei

Năstase a avut în repetate rânduri un comportament ostil față de unii jurnaliști. Un ultim incident, de acest fel, a avut loc chiar acum o lună, când Năstase a lansat în adresa jurnalistului Vitalie Hadei un atac la persoană și a recurs la etichetări calomnioase. Năstase s-a arătat deranjat de o știre publicată pe Ziarul Național despre bunurile pe care le are trecute în declarația sa de avere. 

Detalii: Vitalie Hadei îi răspunde liderului PPDA: De ce este, totuși, imbecil acest Andrei Năstase

În alte cazuri liderul PPDA, i-a numit pe jurnaliști „mercenari”, i-a calificat ca fiind „jalnici” și „mici” și i-a avertizat că „vor plăti pentru răul pe care l-au făcut țării”.

Detalii: „Năstase pantalonii își schimbă, dar năravul - ba”. Amenință jurnaliștii care nu-i sunt pe plac

Copreședintele blocului ACUM a venit anterior cu acuzații și la portalul de știri Deschide.MD spunând că este ținta fake-news-urilor.
 
Acesta a adresat în 2017 un denunț, sub forma unei scrisori deschise, către unele instituții din România, în care acuză „Deschide.MD” și „Timpul de dimineață” de manipulare și denigrare a partidelor de opoziție din Republica Moldova. Redacția noastră a aflat atunci despre acel demers de la colegii de breaslă pe mail-urile cărora a fost expediat mesajul respectiv. 
 
Detalii: Andrei Năstase, plin de demnitate și adevăr: „Când îţi f#t una cu stânga, că cu dreapta nu am cum"

Societatea Ziariștilor din România condamnă atacul lui Năstase asupra Deschide.MD și Timpul

Într-un alt caz Andrei Năstase i-a reproșat echipei PRIVESC.EU că s-a transformat "într-o cerşetoare", pretinzând bani, inclusiv pentru mediatizarea protestelor. 

Detalii: Năstase consideră că nu a atacat PRIVESC.EU // El s-a adresat ... „cu drag”