Silviu Mușuc, șeful adjunct al Poliției Capitalei, a fost impus de Andrei Năstase, ministru Afacerilor de Interne, să-și dea demisia. Raportul acestuia a ajuns ieri la MAI, dar fără știrea șefului interimar al IGP.

Sursele Deschide.MD, din cadrul MAI, sub protecția anonimatului, ne-au comunicat că ieri dimineață, Silviu Mușuc a fost chemat la MAI, iar în urma unei discuții cu factorii de decizie din cadrul instituției, a fost impus să-și depună raportul de deimisie.
 
Aceleași surse ne-au comunicat că tot ieri a fost emis un ordin din numele ministrului MAI, Andrei Năstase, cu privire la eliberarea din funcție a lui Mușuc din inițiativă proprie, fără a-l informa despre acest fapt pe cumătrul său Gheorghe Balan, șeful interimar al IGP.
„Totul s-a făcut prin MAI, la inițiativa lui Năstase. Balan nu cunoaștea nimic despre acest fapt, din motiv că decizia nu a fost coordonată cu factorii de decizie din cadrul IGP, dar nici nu au fost informați despre acest fapt”, ne-a spus sursa.
Solicitat telefonic, Silviu Mușuc, a fost rezervat în declarații, nu ne-a confirmat, dar nici nu ne-a infirmat acest fapt.
 
De altă parte, Gheorghe Balan, șeful interimar al IGP, a declarat telefonic pentru Deschide.Md că:
 
„Mușuc urmează să-și dea demisia, dar la mine încă nu a ajuns acest raport. Cel puțin eu nu l-am văzut”, susține Balan.
Am încercat să obținem o confirmare a acestui fapt, de la reprezentanții MAI, însă, Andrei Năstase, ministru MAI, dar și consiliera sa, viorica Tocari, au refuzat să răpundă la apelurile reporterilor Deschide.MD. La telefon nu ne-a răspuns nici Andrei Chirca, șeful Secției Resurse Umane din cadrul MAI, pentru a oferi mai multe detalii despre această demisie.
 
Silviu Mușuc a deținut funcția de șef-adjunct al Poliției Capitalei din 2009, după ce anterior a fost șef al fostei Direcții municipale Situații Exepționale. Anterior el a activat în cadrul poliției municipale ca inspector de sector, comisar adjunct pe ordine publică în sectorul Râșcani și șef al Directiei profilaxie a Ministerului Afacerilor Interne.
 
Totodată, este de meniționat că ieri, fostul șef al Direcției Misiuni Speciale din cadrul INI, Valeriu Cojocaru, a publicat o listă cu cel puțin 19 șefi ai inspectoratelor de poliție din țară care ar urma să fie demiși de către șeful Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Balan, la indicația cumătrului său Andrei Năstase, ministru MAI. 

Valeriu Cojocaru scrie că în ultima perioadă, mai mulți conducători ai inspectoratelor de poliție din țară sunt chemați în cabinetul șefului IGP, unde în prezența lui Gheorghe Balan sunt petrecute „așa zisele discuții profilactice în cadrul cărora îi amenință că, în cazul în care nu vor depune benevol rapoarte de demisie, vor fi inițiate controale abuzive în subdiviziunile pe care le conduc”.

Acțiunile au loc, după ce Andrei Năstase i-ar fi expediat cumătrului său Gheorghe Balan o așa zisă listă cu șefi de inspectorate incomozi, care, în viziunea lui Năstase, s-ar fi implicat în politică prin faptul că au acumulat date și cifre despre numărul de cetățeni care urmau să se prezinte la protestele organizate de Năstase în ultimii ani, date pe care le prezentau la Direcția management operațional.

Listă: Șefii de poliție care ar urma să fie demiși la indicația lui Năstase. Ce spune Balan