Președintele Ucrainei Volodimir Zelensky a solicitat autorităților de la Chișinău să se implice în procesul de extrădare a judecătorului ucrainean Nicolai Ciauș. Declarația a fost făcută în cadrul conferinței de presă comune cu prim-ministrul R. Moldova Maia Sandu.

Zelensky a menționat că a discutat cu premeirul moldovean despre extrădarea lui Ciauș. Acesta a cerut implicarea autorităților în procesul de extrădare a magistratului.

„Partenerii noștri au promis să contribuie la acest proces”, a precizat președintele Ucrainei. 

Judecătorul ucrainean Nicolae Ciauș, reținut de autoritățile din Republica Moldova, a cerut azil politic la Chișinău. Comisia cu privire la problemele cetățeniei și acordării de azil politic de pe lângă Președintele Republicii Moldova, i-a respins ieri cererea acestuia, anunță consilierul președintelui Igor Dodon, Maxim Lebedinschi.

Amintim că la 9 august 2016, detectivii Biroului Național Anticorupție al Ucrainei (BNAU) l-au deconspirat pe judecătorul Ciaus în timp ce lua mită în valoare de 150 de mii de dolari SUA (peste 3,7 mln grivne) pentru adoptarea unei decizii în folosul inculpaților.

La 6 septembrie, Rada Supremă Ucraineană și-a dat acordul pentru reținerea judecătorului și atragerea acestuia la răspundere penală.

Anterior, șeful procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat că Ciaus se va afla în arest, în Republica Moldova, până la extrădarea în Ucraina. Judecătorul refuză să colaboreze cu ancheta.