Consiliului Superior al Procurorilor a decis efectuarea acțiunilor procesual penale în partea ce ține de uzurparea puterii în stat de către procurorul General Eduard Harunjen. Decizia a venit după examinarea sesizării ministrului de Interne Andrei Năstase. În același timp CSP, a decis să respingă sesizarea în partea ce ține de puntele 2 și 3 din respectiva sesizare.

„A transmite sesizare a domnului Năstase în partea ce ține de uzurparea puterii în stat pentru efectuarea acțiunilor procesual penale în cadrul procesul penal nr. 2019924503. CSP a declarat inadmisibilă adresarea ce ține de desemnarea unui procuror pentru examinarea celorlalte aspecte invocate în sesizare. CSP nu are competența de a se expune asupra subiectelor 2 și 3 invocate în sesizare. Hotărârea este cu drept de atac, în condițiile legale”, a fost decizia CSP. 

Andrei Năstase a expediat o scrisoare în adresa CSP în care a solicitat inițierea, în cadrul ședinței din 9 iulie, a procedurii de pornire a urmăririi penale împotriva Procurorului General pentru coparticipare la uzurparea puterii de stat, depășirea atribuțiilor de serviciu, amestec în înfăptuirea justiției și corupere pasivă.