Postul public de televiziune „Moldova 1” sesizează misiunile diplomatice, reprezentanții societății civile și ONG-urile de media despre încercările de imixtiune în politica editorială a postului public de televiziune, dar și față de mesajele calomnioase care îi afectează imaginea.

Într-un apel public, conducerea Companiei „Teleradio-Moldova” anunță că „a devenit ținta unei campanii de defăimare care are drept scop denigrarea imaginii postului public de televiziune”.

Potrivit reprezentanților companiei, atacurile la adresa „Moldova 1” reprezintă o „vânătoare de vrâjitoare”, iar declarațiile reprezentaților coaliției de guvernare ACUM-PSRM sunt profund politizate, lipsite de obiectivitate și reprezintă per total o tentativă de ingerință în politica editorială a difuzorului public.

Vă prezentăm mai jos textul integral al Apelului, expediat misiunilor diplomatice și a reprezentanților societății civile:

Constatăm cu regret că Moldova 1 a devenit ținta unei campanii de defăimare care are drept scop denigrarea imaginii postului public de televiziune. Această ”vânătoare de vrăjitoare” a culminat astăzi, la ședința Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, la care membrii acesteia au jonglat cu învinuiri nefondate, bazate pe supoziții și pe interpretări arbitrare ale contentului asigurat de Moldova 1.

Chiar din debutul ședinței, consilierul prezidențial Corneliu Popovici, prezența căruia alături de președintele comisiei trezește unele semne de întrebare, a apostrofat administrația Moldova 1 că a difuzat un reportaj despre protestul din fața Parlamentului, din 09.07.2019. Domnia sa a invocat faptul că informația urma să fie pusă pe post doar după reacția Președinției, instituție care nu a răspuns nici până în prezent la cerințele protestatarilor. Popovici a criticat chiar și faptul că echipa de filmare a reacționat prompt la eveniment. Reportajul a fost unul echilibrat, iar în text s-a menționat că Președinția nu a venit cu comentarii, dar și s-a făcut referință la declarațiile anterioare ale lui Igor Dodon. Considerăm că această doleanță de selectare a evenimentelor avansată de consilierul prezidențial reprezintă o evidentă încercare de imixtiune în politica editorială a postului public și un argument în favoarea faptului că partidele de la guvernare vor să instituie un control politic asupra Moldova 1.

În cadrul ședinței au fost prezentate și alte păreri, opinii prin care se încearcă inocularea ideii false că Moldova 1 este o televiziune captivă, iar unii exponenți ai clasei politice nu au acces în studio. Totodată, suntem învinuiți pe nedrept că, în calitate de post public, nu am reflectat echidistant și imparțial evenimentele din 8 și 9 iunie curent.

Considerăm că aceste declarații, dar și solicitarea de demisie a directorului Moldova 1, președintelui Companiei Teleradio-Moldova și președintelui CS sunt profund politizate, lipsite de obiectivitate și reprezintă per total o tentativă de ingerință în politica editorială a difuzorului public. Mai mult, înverșunarea cu care se pedalează pe aceste probleme-fantomă  este un semn clar că pe instituția publică se pune presiune.

Vă informăm că postul public de televiziune Moldova 1 a reacționat prompt la evoluțiile din societate, informând operativ și nepărtinitor telespectatorii despre principalele evenimente care s-au derulat pe parcursul acestor două zile. În jurnalele de știri, dar și în cadrul edițiilor speciale, s-a regăsit tot spectrul de opinii ale principalilor actori.

Astfel, au fost operate modificări în grila obișnuită, fiind realizate mai multe ediții speciale, cu transmiterea în regim live a evenimentelor. În data de 08.06.2019 au fost difuzate 11 emisiuni informative în care au fost reflectate evenimentele zilei respective,  dintre care 4 au fost ediții speciale și live-uri, procedura de învestire a Guvernului fiind transmisă în direct. În data de 09.06.2019 au fost realizate 13 emisiuni informative  cu relatarea evenimentelor zilei respective, dintre care 6 au fost ediții speciale și live-uri.

Potrivit www.mediacritica.md, care a monitorizat modul în care au fost reflectate evenimentele din 8 iunie la 12 posturi tv, ”… Moldova 1 a reflectat evenimentul de învestire a Guvernului Sandu într-un mod neutru și echidistant. Și anume, în cadrul emisiunii, postul public de televiziune a transmis din Parlament imagini în direct, în timp ce membrii Guvernului depuneau jurământul de credință.” ( Pentru conformitate: http://mediacritica.md/ro/studiu-de-caz-investirea-guvernului-condus-de-maia-sandu-un-eveniment-ciudat-dupa-unele-institutii-media-o-victorie-dupa-altele/)

În această perioadă am adresat invitații principalilor lideri politici la emisiunea ”Moldova în direct” pentru a discuta ultimele evoluții. Deoarece unii dintre ei nu și-au dorit să participe la emisiune împreună cu oponenții lor politici, am fost puși în situația să-i invităm separat. Postul public de televiziune Moldova 1 a realizat emisiunii cu toți liderii politici, astfel încât cetățenii să aibă acces la tot spectrul de opinii.  Astfel, în data de 11.06 a fost invitat în studio Pavel Filip, în data de 12.06 – Igor Dodon, în data de 18.06 – președintele Parlamentului Zinaida Greceanâi ( care l-a delegat la emisiune pe Ion Ceban), în data de 19.06 a acceptat invitația prim-ministra Maia Sandu, iar în data de 27.06  cu liderul PPPDA, Andrei Năstase.

În ceea ce privește declarația potrivit căreia Moldova 1 ar fi o instituție captivă, amintim că postul public de televiziune este unul dintre puținele posturi tv care, potrivit monitorizărilor independente și rapoartelor CCA, a reflectat echilibrat campania electorală pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, oferind acces egal concurenților electorali, fără a favoriza sau defavoriza evident vreunul dintre candidați. Și această constatare confirmă faptul că valorile deontologiei profesionale reprezintă pentru noi cel mai important reper.

(Pentru conformitate:

Monitorizarea mass-media în campania electorală pentru alegerile parlamentare 2019 (Raport final, 9 ianuarie - 24 februarie), elaborat de API, CJI, Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte:

http://media-azi.md/ro/publicatii/monitorizarea-mass-media-%C3%AEn-campania-electoral%C4%83-pentru-alegerile-parlamentare-2019-rapo-3 

Studii de caz:

http://mediacritica.md/ro/studiu-de-caz-startul-campaniei-electorale-pentru-alegerile-parlamentare-din-24-februarie-2019-intre-binomul-razboinic-care-s-adunat-partidul-politic-care-facut/?fbclid=IwAR0GWYrUkn_ubs7xemqhJH4asXQAJGIeso5mNIBNyyCzJeqfMPAdyB8VbRY

http://mediacritica.md/ro/studiu-de-caz-rezultatele-preliminare-ale-alegerilor-parlamentare-vizorul-presei-sau-cum-au-numarat-procentele-si-mandatele-cele-12-institutii-media/?fbclid=IwAR1nxe1JkjO8njCQyEiZph2hnFRMhlGlFY3Di1wWYWpD4pGNXGa2YLdvPcA

http://mediacritica.md/ro/studiu-de-caz-prima-sedinta-parlamentului-intre-senzational-si-prezentarea-obiectiva-faptelor-nu-opiniilor/?fbclid=IwAR1RjGdYbr1HFBQOERnUfxbBATvt_mWpWIfFd84ufi5G8vvfl0TiUFHB79c

Prin intermediul acestui APEL public, dorim să răspundem și la învinuirile aduse de premierul Maia Sandu și vicepremierul Andrei Năstase, care afirmă că nu au fost invitați în studioul Moldova 1 timp de doi ani, în perioada în care erau în opoziție. În context, informăm opinia publică despre faptul că cei doi lideri ACUM au fost invitați de mai multe ori în emisie directă, în cadrul emisiunilor: ”Butonul roșu” și ”Moldova în direct”.

(2018) 20 februarie – liderul PPPDA a refuzat să participe la emisiunea ”Moldova în direct”

28 februarie – PPPDA nu a dat curs invitației la emisiunea: ”Butonul roșu”

7 martie – lidera PAS l-a delegat la emisiunea: ”Butonul roșu” pe secretarul formațiunii, Igor Grosu

22 martie – lidera PAS l-a delegat la emisiunea: ”Moldova în direct” pe Ghenadie Țurcanu, coordonator programe PAS

4 aprilie – liderul PPPDA l-a delegat la emisiunea ”Butonul roșu” pe Vasile Mârzenco

18 aprilie – lidera PAS l-a delegat la emisiunea ”Butonul roșu” pe Virgiliu Pâslariuc, membru PAS

(2019) Pe perioada electorală pentru alegerile parlamentare au fost suspendate proiectele de dezbateri. Timp de trei luni după campania electorală din 2019, lidera PAS a refuzat de două ori să vină la Moldova 1 (la emisiunile Butonul Roșu și Moldova în Direct din data de 08.05.2019 și 11.04.2019 MD)

În virtutea celor expuse, solicităm repetat suportul societății civile, ong-urilor de media, dar și misiunilor diplomatice acreditate, să ia atitudine față de încercările de imixtiune în politica editorială a postului public de televiziune, dar și față de mesajele calomnioase care ne afectează imaginea.  Vă asigurăm că Moldova 1 respectă și va respecta standardele deontologiei jurnalistice și dreptul cetățenilor la o informare corectă, obiectivă şi echidistantă.  

Moldova 1 este și va rămâne televiziunea poporului, având ca punct de referință interesul public”.

Amintim că deputații din cadrul Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, au cerut azi demisia conducerii Companiei „Teleradio-Moldova”, acuzând-o de nereguli la capitolul „asigurarea informării corecte” și „accesul la evenimente de importanță majoră”.

Detalii: Deputații ACUM cer demisia conducerii Companiei „Teleradio-Moldova”