Reprezentanții Î.S. „Calea Ferată din Moldova” vin cu o reacție după ce ministrul Economiei Vadim Brânzan a declarat astăzi la o conferință de presă că de la CFM se colectează anual 20-50 milioane de euro „bani murdari colectați de acești „baroni”. În același timp, CFM susține că toată cifra de afaceri a întreprinderii pentru anul 2018 la capitolul transport de mărfuri a constituit aproape 30 mln euro.

Într-un comunicat de presă al Întrepridnerii de Stat este menționat că CFM „își manifestă îngrijorarea şi tratează cu toată responsabilitatea recentele declaraţii privind starea de lucruri la întreprindere.

„CFM arată toată deschiderea şi este gata să ofere solicitanţilor întreaga informaţie privind volumul mărfurilor trasportate și politica prețurilor. În anul 2018 ÎS „Calea Ferată din Moldova” a transportat mărfuri în volum de 4930,8 mii tone,  în sumă de 597358 mii  lei, informaţie care poate fi confirmată consultînd inclusiv  site-ul  Biroului Naţional de Statistică  - BNS.MD”, se spune în comunicatul de presă al CFM. 

Reprezentanții întreprinderii mai spun că tarifele percepute se stabilesc pornind de la contextul pieţei, luându-se în calcul tarifele transportatorilor auto, aceştia fiind  principalul concurent al transportului feroviar. 

„Î.S. „Calea Ferată din Moldova” este gata să-şi asume întreaga responsabilitate pentru eventuale ilegalităţi  identificate în activitatea  subdiviziunilor sale, arătându-se totodată angajată într-un proces constant de funcţionare eficientă şi de prestare activă a serviciilor de trasport feroviar”, se mai spune în comunicat 

Ministrul economiei și infrastructurii, Vadim Brînzan, a declarat astăzi că „o mână de oameni au adus în structurile statului schemele din anii 90 și au transformat o țară întreagă în propria afacere”. Potrivit ministrului, lunar din aceste scheme 400 de milioane de lei, cel puțin, ajungeau în buzunarele unui grup criminal organizat, transmite IPN.

Vadim Brînzan a declarat că Ministerul „le asigura spatele și le dezlega mâinile baronilor, promovând politici convenabile sau închideau ochii când urma să intervină”. Potrivit ministrului, există plângeri din partea cetățenilor, agenților economici, în care este descris ce se întâmpla în cadrul unor instituții, așa ca Agenția Națională Transport Auto sau Calea Ferată a Moldovei. Ministrul spune că în una din scrisori se menționează că la CFM se percepeau taxe neoficiale cuprinse între 2 și 5 euro pentru fiecare tonă de marfă transportată în Moldova. Potrivit lui, anul trecut au fost transportate zece milioane de tone de marfă, iar un simplu calcul arată că este vorba despre 20-50 de milioane de euro, „bani murdari colectați de acești „baroni”.

Detalii: Ministrul economiei: Oamenii lui Plahotniuc adunau bir, ca în evul mediu, de la business