Berea şi băuturile pe bază de bere se propune a fi trecute pe lista băuturilor alcoolice. O iniţiativă legislativă în acest sens este propusă de către Ministerul Sănătăţii. Dacă proiectul va fi susţinut, publicitatea pentru bere va fi interzisă.

Potrivit autorilor proiectului, noile reglementări vin să descuzajeze consumul abuziv de alcool. Nota informativă este însoţită şi de statistici care arată că în Republica Moldova 85% din bărbaţi şi 72% din femei consumă băuturi alcoolice. Berea se consumă cel mai mult de către tineri, transmite IPN.

Ministerul mai informează că în 2015 au fost tratate de alcoolism în spital peste  9000 de persoane. Costul tratamentului se ridică la 5800 lei pentru un caz. Alte 17 mii de persoane au urmat tratament la domiciliu.

De notat că iniţiativa Ministerului Sănătăţii de a declara berea produs alcoolic vine la scut timp după ce, prin altă iniţiativă legislativă, a deputatului neafiliat Ion Balan, votată în prima lectură de Parlament, vinul a fost declarat produs alimentar.