Ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase, s-a luat la harță noaptea trecută cu angajații Direcției Operațiuni Speciale, pe coridoarele MAI, după ce s-a dus să ridice un calculator din biroul lui Maxim Bizian, ofițerul secției combatere a terorismului din cadrul DOS. Despre acest fapt au comunicat surse demne de încredere din cadrul MAI, sub protecția anonimatului. Andrei Năstase, ministrul MAI, dar și secretara sa nu au răspuns la apelurile insistente ale reporterilor Deschide.MD pentru a confirma sau infirma informațiile.

Sursele noastre ne-au comunicat că, noaptea trecută, în jurul orei 22:00, Andrei Năstase, a venit în biroul lui Maxim Bizian pentru ai ridica calculatorul. Acțiunile, care ar fi interprinse cu câțiva ofițeri SPIA, ar fi avut la bază un raport prezentat lui Năstase de către Constantin Țurcanu, angajat al Serviciului Tehnologii Informaționale al MAI, prin care i se comunica că din calculatorul lui Bizian s-ar trimite careva informații în afara instituției.

„Fără a avea la mână vreun mandat de percheziții, Năstase, având un coportament violent, a venit cu amenințări și insulte în adresa angajaților DOS, și insista să ridice calculatorul din biroul lui Bizian, însă nu i-a reușit. Când s-au uitat mai bine în raportul prezentat de Țurcan au văzut că, de fapt, pretinsa acțiune nu a fost stabilită de angajatul STI, dar de niște prieteni de-ai acestuia de la o companie privată”, ne-a spus sursa.

Despre perchezițiile cu scandal de noaptea trecută la Direcția Operațiuni Speciale a INI, care-și are sediul în clădirea MAI, a menționat și Valeriu Cojocari, fostul șef DOS. Cojocari scrie în postarea sa că la percheziții ar fi participat și secretarul de stat al MAI, Dorin Purice, și că perchezițiile comise cu ilegalității  și abuzuri, au avut scopul de a nimici din acel calculator careva probe despre o schemă cu trafic ilicit de arme și muniții. 

„Ministrul Năstase a fost preîntâmpinat că indicațiile și acțiunile lui sunt ilegale și că v-a fi pasibil de răspundere penală, astfel a amânat ridicarea calculatorului lui Maxim Bizian. Astăzi dimineață abuzurile continuă, la indicația lui Năstase, angajații DOS sunt escortați în birourile de serviciu de către angajații SPIA”, scrie Cojocari.

Totodată, Cojocari cere Procuraturii Generale, Serviciului de Informații și Securitate, Consiliului Suprem de Securitate a Statului, să se autosesizeze pe acest fapt, să-l protejeze pe ofițerul DOS și alți angajați ai secției combaterea terorismului, care sunt supuși unor presiuni enorme din partea conducerii MAI, dar și să cerceteze toate schemele ilegale în care este implicată conducerea actuală de vârf a MAI și tentativele prin abuz, intimidare cu dosare penale și concedierea din organe a ofițerilor DOS.

Solicitat telefonic, Maxim Bizian, ofițerul secției combatere a terorismului din cadrul DOS, a fost rezervat în declarații, însă ne-a confirmat faptul că noaptea trecută, ministru Andrei Năstase a venit cu angajații SPIA ca să-i ia calculatorul din birou.

„Nu au fost percheziții, am avut o... discuție cu angajații SPIA și STI. Au vrut să facă percheziții în birou și să-mi ridice calculator, fără a-mi fi prezentat vreun mandat. Mi-au zis că din acest calculator au loc scurgeri de informații. nu am fost împotrivă, sunt și eu curios să aflu cum e posibil așa ceva, dar să o facă în limita legiislației în vigoare. Azi dimineață a fost ridicat calculatorul și dus la expertiză la CTEJ. mai multe nu pot să vă spun”, a comunicat Bizian.

Am încercăm să obținem o confirmarea sau o infirmare a celor de mai sus, dar Andrei Năstase, ministru MAI, și consiliera sa, Viorica Tocari, nu au răspuns la apelurile insistente ale reporterilor Deschide.MD. La telefon nu ne-a răspuns nici Dorin Purice, secretarul de stat al MAI, în adresa căruia, în postarea lui Cojocari, au fost aduse mai multe acuzații.

Reamintim că nu este pentru prima dată când Andrei Năstase, ministru MAI, efectuează percheziții fără a avea mandate. În data de 15 iunie, Năstase împreună cu bodyguardul său, veteranul de război Ion Caraman, ar fi stopat și percheziționat în plină stradă automobilul de serviciu al fostului șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), Nicolai Chitoroagă.

 Noua guvernare în acțiune: Năstase ar fi percheziționat în trafic mașina procurorului-șef al PCCOCS