Cele trei persoane care au spart filiala MAIB de la Buiucani, în noaptea de vineri spre sâmbătă, au fugit din bancă cu bani și bunuri în valoare de 29.431.840 lei. Despre aceasta a anunțat Inspectoratul General al Poliției într-un comunicat de presă. totodată, IGP acuză banca comercială că: „nu au fost luate toate măsurile de securitate necesare în vederea prevenirii unor asemenea fapte”.

Potrivit comunicatului,  din camera special amenajată pentru păstrarea casetelor de siguranță, persoane necunoscute au sustras din 84 de casete individuale mijloace financiare, bunuri materiale, bijuterii și acte, după care au părăsit locul faptei.

„Până la moment s-au adresat 31 de persoane care au avut de suferit în acest caz, fiind stabilit un prejudiciu material în sumă  totală de 29.431.840 lei”, scrie în comunicat.

Totodată, conform aceluiași comunicat, IGP acuză filiala MAIB că nu au luat toate măsurile de securitate necesare .

 „Faptul că la filială  nu au fost luate toate măsurile de securitate necesare în vederea prevenirii unor asemenea fapte, relevă absența totală a unei preocupări din partea entității comerciale, dar și a instituțiilor responsabile pentru implementarea standardelor de siguranță în sistemul financiar-bancar. În acest sens, ne vom adresa instituțiilor abilitate ale statului în vederea înăspririi urgente a cadrului normativ cu privire la sistemele de securitate utilizate de băncile comerciale din Republica Moldova, inclusiv pentru a evita repetarea unor fapte similare”, se mai arată în comunicatul Poliției Naționale.

Conform aceluiași comunicat, făptașii ar fi pus la cale din timp jaful, iar pe numele lor a fost pornită o cauză penală pentru furt în proporții deosebit de mari.

 „În continuare, organul de urmărire penală investighează cazul și va informa, cu transparență maximă, cu privire la toate circumstanțele cauzei care pot fi aduse la cunoștința opiniei publice, fără a periclita ancheta în desfășurare, cu respectarea strictă a prevederilor legale în acest sens. Totodată, Ministerul Afacerilor Interne face un apel la toate instituțiile abilitate ale statului, îndeosebi Procuratura Generală și Banca Națională a Moldovei, să sprijine ancheta, cu respectarea principiului cooperării loiale între instituțiile statului”, scrie în comunicatul IGP.

Reamintim că cele trei persoane au dat buzna în filiala nr.5 a BC MoldovaAgroindbank, amplasată pe strada Ion Creangă nr. 78, din sectorul Buiucani al Capitalei, după ce au tăiat gratiile de la intrarea din spate și au deconectat sistemul de alarmă și camerele de supraveghere.