Cel puțin doi dintre cei șase pretendenți la funcția de șef al IGP ar urma să fie astăzi excluși din concurs, după ce ieri au fost aprobați de membrii comisiei MAI pentru proba scrisă. Unul ar fi vizat într-un dosar penal, iar cel de al doilea nu are vârsta legală.

Ministerul Afacerilor Interne a publicat ieri lista a șase ofițeri, rapoartele cărora au fost admise la concursul pentru șefia Poliției Naționale. Aceștia sunt Fredolin Lecari, șeful Poliției de Frontieră; Lilian Levandovschi, șeful Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al IGP; Vlad Negură, șeful Direcției Relații Externe din cadrul IGP; Dumitru Cebotari, șeful adjunct al IP Bălți; Ivan Cebotaru, șef al Direcției de poliție a UTA Găgăuzia, dar și Viorel Cernăuțeanu, șeful Direcției Juridice din cadrul IGP.

Sursele Deschide.MD din cadrul MAI, sub protecția anonimatului, ne-au comunicat că cel puțin doi dintre cei șase candidați ar urma să fie excluși din concurs.

Primul candidat care urmează să fie exclus din concurs este Vlad Negură șeful Direcției Relații Externe din cadrul IGP. Acesta nu întrunește toate cerințele și nu are vârsta legală care i-ar permite să ocupe locul de șef al IGP. Totodată, aceleași surse susțin că Negură este și finul de cununie al fostului șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc.

Cel de al doilea este Lilian Levandovschi, șeful Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al IGP. În cazul acestuia, în această dimineață Procuratura Anticorupție ar fi sesizat ministerul Afacerilor Interne despre faptul că Levandovschi ar fi vizat într-un dosar penal, însă nu cunoștem ce statut are acesta.

Sursele ne-au mai spus că decizia în privința lui Negură și Levandovschi urmează să fie luată de către Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Interne.

Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Interne, dar și Andrei Chircă, șeful Secției Resurse Umane al MAI, persoana responsabilă de concurs, nu au binevoit să răspundă la apelurile reporterilor Deschide.MD pentru a confirma sau infirma această informație.

De altă parte, Viorica Tocari, consiliera lui Andrei Năstase, ne-a zis că nu cunoaște nimic despre acest caz. Tocari susține că se va interesa și va reveni în 30 de minute, însă până la această oră nu avem niciun răspuns, iar consiliera lui Năstase nu ne mai răspunde la telefon.

Reamintim că o comisie din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a examinat ieri cele nouă rapoarte ale candidaților care s-au înscris la concursul pentru ocuparea funcției de șef al Inspectoratului General al Poliției. Membrii comisiei au respins rapoartele a trei candidați, printre care un ofițer de la IP Bălți, dar și Veaceslav Garştea, cel care recent  și-a dat demisia din funcția şef-adjunct al Poliţiei de Frontieră.

Concursul a fost anunțat în data de 20 iunie, după ce în presă  a apărut scandalul despre faptul că Andrei Năstase, ministru al Afacerilor Interne, a numit în funcția de șef al Inspectoratului General al Poliției, pe cumătrul său, ex-judecătorul Gheorghe Balan.

Persoanele interesate de aceste funcții au putut depune rapoartele până la data de 28 iunie când a fost trermenul limită. 

MAI confirmă lista pretendenților la șefia IGP, publicată de Deschide.MD. Cine a fost refuzat

 

.