Vlad Plahotniuc, fostul președinte al PDM, dar și ex-deputatul Constantin Țuțu sunt anchetați în Federația Rusă pentru trafic de droguri, într-o anchetă care a început încă în anul 2012, și care vizează mai multe persoane din R.Moldova și Spania. Unul dintre acești membri ai grupării ar fi și Oleg Pruteanu alias Borman.

Într-un material al RBk.ru se menționează că anchetatorii Departamentului de Investigații al Ministerului de Interne rus în absență au pus sub acuzare pe fostul președinte al Partidului Democrat din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc și persoana sa de încredere, Constantin Țuțu- în comiterea unei infracțiuni în conformitate cu alineatele 1 și 2 ale articolului 210 din Codul penal al Federației Ruse pe 28 de capete de acuzare, fiind acuzați de contrabandă și vânzarea ilegală de stupefiante.

Aceeași sursă  scrie că autoritățile de la Moscova investighează un proces penal împotriva liderilor și participanților unei comunități criminale transnaționale care ar fi organizat un canal de contrabandă cu cantități deosebit de mari de droguri de tip hașiș din Africa de Nord în tranzit prin țările UE către țările CSI și vânzarea lor ilegală ulterioară.

„Această comunitate criminală, constituită ca o uniune a mai multor grupări organizate (subdiviziuni), a fost înființată și condusă, în perioada iunie – august 2012, de Oleg Pruteanu și alte persoane originare din Republica Moldova și Spania.

În urma unor acțiuni operative de investigare, efectuate în perioada august 2012 – iunie 2019, angajații Departamentului de Investigații al MAI al Rusiei, Direcției Generale Antidrog a MAI, în cooperare cu colegii din Republica Moldova, Belarus și Spania, în cadrul operațiunii speciale  af fi identificat și trași la răspundere penală peste 60 de membri ai sindicatului internațional de trafic de droguri. Au fost confiscate peste o mie de kilograme de hașiș”, scrie RBK.ru.

Vlad Plahotniuc, Cosntantin Țuțu, dar și PDM, nu au venit deocamdată cu o reacție sau comentariu la aceste acuzații.

Amintim că Oleg Pruteanu, alias Borman, a fost reţinut la Chișinău de ofițerii Inspectoratului Naţional de Investigaţii în anul 2017. În anul 2015, acesta locuia în Spania şi coordona o reţea care transporta droguri din nordul Africii şi Vestul Europei către Federaţia Rusă. Aceeaşi grupare a fost implicată şi în omorul lui Alexei Veretca, alias Krasavcik, împuşcat acum cinci ani într-un local de lângă Orhei. 

Potrivit procurorilor PCCOCS, membrii grupări condusă de Oleg Pruteanu vindeau droguri în Rusia sub protecţia lui Grigore Caramalac, cunoscut în lumea interlopă cu pseudonimul "Bulgaru".

Astfel, în perioada 2010-2016, ei ar fi comercializat 775 de kilograme de hașiș pentru care au obţinut cel puțin 200 de milioane de lei. Inculpaţii riscă până la 15 ani de închisoare, dacă vinovăţia lor va fi demonstrată.