Două motive pentru care Kozak a felicitat astăzi Guvernul Sandu: a) pentru că a venit la putere și b) pentru că e dispus să colaboreze cu Rusia după mai bine de trei ani de blocare a relațiilor dintre cele două țări.

Declarațiile au fost făcute în cadrul unui briefing de presă, susținut azi, după întrevederea cu Igor Dodon. 

Kozak a ținut să felicte noua conducere cu preluarea puterii pe cale pașnică, dar și să-și exprime speranța că această conducere va colabora cu Federația Rusă. Oficialul rus a fost întrebat încă odată dacă Vlad Plahotniuc i-a propus planul de federalizare a R.Moldova și când s-a întâmplat acest lucru?

„Da, el mi-a transmis într-un plic acest plan de federalizare atunci când m-am întâlnit cu el”, a declarat Kozak. 

Jurnalist: când v-ați întâlnit?

„Exact în aceeași zi când am vorbit data trecută cu dvs. Atunci ne-am întâlnit”, a răspuns rusul, adăugând că „criminalul care a ocupat Moldova se face vinovat de înghețarea relațiilor cu Rusia. Acum a plecat și este bine”.

Exportul mărfurilor din Republica Moldova în Rusia, prelungirea acordurilor în acest sens după 1 iulie, problema transportatorilor de mărfuri, dar și negocierile întru livarea gazului pentru țara noastră au mai fost câteva din subiectele pe care le-a discutat șeful statului cu vicepremierul rus. 

În același timp, Dmitri Kozak a dat de înțeles că Rusia ar fi deschisă să elimine barierele pentru noi, doar că deocamdată nu se cunoaște cum anume.

Coincidență sau nu, dar vizita lui Dmitri Kozak a avut loc chiar în ziua în care la Chișinău a venit o delegație a Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European.

Amintim că, tot astăzi, Guvernul a aprobat o hotărâre prin care a fost modificată componența Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru colaborare economică. Astfel, viceprim-ministrul pentru reintegrare, Vasilii Șova, a fost numit noul președinte al părţii moldoveneşti a Comisiei.

După formarea majorității ACUMPSRM, în spațiul media au apălrut înregistrări video care demonstreză că președintele Igor Dodon s-a întâlnit cu președintele PDM Vlad Plahotniuc. În înregistrare, Dodon îi cere lui Plahotniuc să semnze un acord secret asupra federalizării, în prezența amabsadorului Rusiei. În același timp, urma să fie semnat un alt acord dintre Zinaida Greceanîi și Vlad Plahotniuc care să fie făcut public. 

Detalii: 

Proba VIDEO / Dodon îi cere lui Plahotniuc să semneze planul „Kozak 2” în prezența ambasadorului rus

DOC // Planul lui Dodon de federalizare a R. Moldova, o variantă modificată a „Memorandumului Kozak”