Ministrul pentru Românii de Pretutinderi, Natalia Elena Intotero, transmite un mesaj de felicitare cu ocazia Zilei Universale a Iei.

Dragi români de pretutindeni,

Dincolo de timp și spațiu, prin tradiția portului popular, Ia poartă în ea amintiri și povești care ne duc cu gândul la vremurile fermecate ale copilăriei, aducându-ne nouă, tuturor, aminte de tradițiile și obiceiurile ce ne identifică drept români.

Sărbătorim astăzi Ziua Universală a Iei, un simbol al unicității, tradiției și creativității spațiului românesc care a devenit în timp și o sursă de inspirație pentru artiști, scriitori, creatori de modă români și străini și un liant între generații și românii de pretutindeni.

Oricât de departe sunt, milioane de români poartă Ia cu mândrie. Sunt români de pretutindeni care reușesc să păstreze România în suflet și duc mai departe povestea și istoria neamului românesc în orice colţ din lume s-ar afla.

Dragi români de pretutindeni, vă doresc ca această zi de sărbătoare să ne reamintească de forța spiritului românesc. Nu uitați că România vă așteaptă acasă!

Hai RomânIE!”, a menționat Natalia Elena Intotero.

Ziua Universală a Iei este sărbătorită anual din 2013. La moment, această zi este în prezent sărbătorită în 48 de țări, în peste 100 de orașe de românii de pretutindeni.