Procuratura din Otaci a pornit dosar penal, după ce o parte a unui bloc cu nouă etaje s-a prăbușit ieri-seara în oraşul Otaci.

Solicitată telefonic, Maria Vieru, purtătorul de cuvânt al PG, a declarat pentru Deschide.MD că procurorii de la Otaci au pornit o cauză penală în baza articolului 257 alin. 3 din Codul Penal, pentru executarea necalitativă a lucrărilor de construcție.

Liliana Pușcașu, ofițerul de presă al IGSU, a declarat că decizia de evacuare a locatarilor din bloc a fost luată de către administrația publică locală, iar salvatorii au intervenit la solicitarea acestora.

„Toate circumstanțele și cauzele care au stat la baza prăbușirii blocului, vor fi stabilite în cadrul unei anchete efectuate de către organele competente”, ne-a spus Pușcașu.

Am încercat să aflăm mai multe detalii despre acest caz, de la primarul orașului Otaci, însă la telefonul acestuia din birou, dar nici la cel din anticameră, nu ne-a răspuns nimeni.

Vom reaminti că, potrivitunui comunicat al IGSU, incidentul a avut loc ieri  la ora 21.20, iar onform datelor preliminare, nu au fost înregistrate victime.

„Angajații IGSU au evacuat, în jurul orei 18:00, 46 de oameni, inclusiv 11 copii, din blocul avariat, reușind preîntâmpinarea unei tragedii. La fața locului - pentru gestionarea situației, dar și a operațiunii de intervenție - este conducerea IGSU, reprezentată de general-maior Mihail Harabagiu. Echipele de salvatori și pompieri au mers în recunoaștere, pentru a stabili exact că nu sunt persoane sub dărâmături. Angajații Inspectoratului de Poliție au încercuit zona de risc pentru a securiza cetățenii. La fața locului  este convocată Comisia pentru situații excepționale.   Patruzeci şi cinci de oameni au mers la rude, iar o persoană a fost cazată de autorităţi în incinta Liceului “Mihai Eminescu” din oraşul Otaci”, se arată în comunicat.

Totodată, este de menționat că la şedinţă a fost luată decizia de a defrişa zona din preajma construcţiei avariate pregătind trenul pentru demolare.

Se presupune că blocul cu 9 etaje s-ar fi prăbușit din cauza apei care a inundat subsolul, în urma ploilor torențiale din ultima perioadă. Totodată, conform expertizei preliminare, o cauză ar fi și lucrările desfășurate de unii locatari în apartamente. Unii pereți din interior au fost demolați. Cauza exactă urmează a fi stabilită ulterior.