Comisia parlamentară pentru cultură, educaţie, ştiinţă, tineret, sport şi mass-media a aprobat miercuri introducerea unui moratoriu pentru o perioadă de un an la construcţia clădirilor în municipiul Chişinău, precum şi un proiect de lege menit să sporească transparenţa în procesul de obţinere a autorizaţiilor de construire.

Autorul iniţiativei, deputatul din partea Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Vladimir Bolea, a spus la şedinţa comisiei că construcţiile ilegale în Chișinău nu au un caracter unic, ci masiv, iar administrația locală nu poate lupta împotriva construcțiilor ilegale și are nevoie de ajutorul Parlamentului, transmite Infotag.

Proiectul de lege prevede că dezvoltatorul este obligat să prezinte dovezi că locatarii din casele învecinate au fost informați despre desfășurarea consultărilor publice privind construirea unei noi clădiri alături de ei și sunt de acord cu aceasta.

Colegul său din fracțiunea PAS, Lilian Carp, consideră că schimbările corespunzătoare nu vor fi de ajutor, deoarece la baza construcției urbane trebuie să fie planurile urbanistice general, zonal și de detaliu, unde sunt prevăzute clar toate normele de construire și dezvoltare a mediului urban.

Dacă aplicăm modificările propuse, atunci în situația în care există toate cele trei planuri și proiectul de construcție corespunde tuturor normelor, se poate întâmpla că lucrările nu pot începe din cauza unui locatar al casei vecine, care este împotrivă. Tot ce putem face este să introducem un moratoriu până la elaborarea celor trei documente”, a spus el.

Un alt deputat al PAS, Dan Perciun, a spus că, pentru a nu crea dificultăți companiilor cu acte în regulă, ar trebui introdusă cerința ca dezvoltatorul să prezinte un anumit număr de semnături referitor la consimțământul locatarilor vecini. 

Moratoriul la construcția noilor clădiri se va extinde chiar și asupra lucrărilor în desfăşurare. Proiectul de lege prevede că se interzice desfăşurarea lucrărilor de construcție, dacă noua clădire este situată mai aproape decât înălțimea celei mai înalte clădiri vecine.