O navă exploatată sub pavilionul R. Moldova a fost reținută acum două zile de către autoritățile spaniole în timp ce transporta circa zece mii de kilograme de hașiș. Agenția Navală a Republicii Moldova a oferit suportul informațional de rigoare în cadrul acestei operațiuni care a durat circa o jumătate de an.

Nava „ELG” a fost capturată în timp ce se afla în marș din portul Oran, Algeria, în rezultatul unei operațiuni comune între autoritățile antidrog din mai multe state - Spania, Italia, Franța, Turcia, și se află acum în portul Cartagena, scrie ziarulanțional.md.

Agenției Navală a Republicii Moldova afirmă că a oferit „suport informațional” în cadrul acestei operațiuni care a durat circa jumătate de an și a exclus deja din Registrul de Stat al Navelor al Republicii Moldova această navă prinsă cu droguri la bord.

„Astfel de infracțiuni nu depind de pavilionul navei, ci sunt comise de echipajul navei și în mare parte fără ca armatorul sau proprietarul să fie la curent cu aceste activități ilegale. (...) La momentul actual, Agenția Navală a Republicii Moldova, în comun cu autoritățile de forță din Republica Moldova, ține legătura cu autoritățile spaniole, proprietarul și operatorul navei, societatea de clasificare la evidența căreia se află nava. În procesul de executarea a atribuțiilor statului de pavilion, autoritățile competente din Republica Moldova duc o colaborare în vederea depistării și contracarării acțiunilor ilicite în care sunt implicate navele sub pavilionul Republicii Moldova sau navelor indiferent de pavilion care intră în Complexul portuar Giurgiulești”, se arată într-un comunicat de presă al Agenției Navale.

Instituția dă asigurări că Republicii Moldova nu i se vor aplica sancțiuni pe plan internațional în urma acestui caz, „datorită faptului că statul-pavilion nu duce răspundere pentru activitatea comercială a armatorilor navelor sub pavilionul său și acționează în interesul său sau oferă suport statului legislația căruia a fost încălcată”.