Mai mulți procurori i-au cerut procurorului general Eduard Harunjen anularea ordinului de demitere a fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Ei reclamă - într-o scrisoare trimisă concomitent și președintelui Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc - faptul că publicul nu a fost informat cu privire la circumstanțele demiterii lui Morari, "fiind o enigmă totală implicarea sau neimplicarea acestuia în careva acțiuni ilegale". Ca atare, semnatarii nu exclud neglijența sau chiar "reaua intenția" a Procuraturii Generale în acest caz.

În scrisoare se spune că procurorii semnatari din Procuratura Anticorupție (PA) consideră că Procuratura Generală a administrat defectuos situația creată la PA.

„Constatăm cu regret că factorii de decizie din PG se arată mai interesați de situația politică din țară decât de crizele cu care se confruntă propriul efectiv. Cel puțin așa reiese din faptul că PG a inițiat foarte operativ semnarea unei declarații privind independența Procuraturii în contextul evenimentelor social politice din țară, dar nu a putut gestiona sau informa corespunzător publicul referitor la circumstanțele demiterii procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, fiind o enigmă totală implicarea sau neimplicarea acestuia în careva acțiuni ilegale. În lipsa unor informații elementare pe acest caz, ne rezervăm dreptul să luăm în calcul neglijența sau – mai rău – reaua intenție a PG în administrarea crizei din PA creată de acele scrisori anonime…”, mai scriu o procurorii de la PA.

Procurorii Anticorupție argumentează scrisoarea respectivă prin faptul că în presă au apărut informații privind contestarea de către Viorel Morari a ordinului de eliberare din funcție, precum și solicitarea de verificare a legalității efectuării măsurilor speciale de investigație în privința sa, prin urmărirea vizuală.

Astfel procurorii cer informarea opiniei publice despre investigarea cazului în care este vizat Viorel Morari iar în cazul în care nu este depistată vreo ilegalitate, acuzatorii de stat cer anularea ordinului de demisie a fostului șef de la Procuratura Anticorupție. 

Amintim că Deschide.MD a publicat săptămâna trecută o plângere a fostului șef al procuraturii anticorupție, Viorel Morari prin care cere să fie anulat ordinul de eliberarea din funcție de la PA.

Pe lângă asta, Morari spune că a fost supus măsurilor speciale de investigații - urmărirea vizuală, acest lucru fiind ilegal având în vedere că el nu este subiect al unor investigații penale. Morari semnalează abaterile de la leg în două sesizări adresate Procurorului General, Eduard Harunjen.

Detalii: (DOC) Fostul șef de la Anticorupție, Viorel Morari acuză că este urmărit ilegal și cere anularea ordinului de demisie