Lumea din Sămănanca, Orhei, este șocată de moartea fetiței de 11 ani, intoxicată deunăzi chiar la masa de pomenire a mamei sale. Consătenii spun că a fost un copil cuminte și sârguincios, dornic de carte. La 30 iunie, potrivit managerului școlar din partea locului, fetița urma să meargă la o tabără de vară...

UPDATE // 15:49 // Directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Ion Toma, a declarat pentru IPN că fetița s-a intoxicat cu o substanță de uz veterinar. Potrivit informațiilor preliminare pe care le deține, substanța de uz veterinar i-ar fi fost administrată fetei în scop terapeutic. 

Tragedia de la Orhei. Fetița ar fi murit din cauza unei soluţii antipăduchi

ȘTIREA INIȚIALĂ

Oamenii din localitate spun că fetița provenea dintr-o familie nevoiașă, dar învăța bine la școală, deși, vorbitoare de limbă română, era elevă în clasa a șasea a unei școli cu predare în limba rusă, din localitatea Sămănanca, din raionul Orhei. Fetița a murit aseară, în jurul orei 21:00, în casa fratelui său, din satul vecin, Teleșeu, după ce tot ieri și-a petrecut mama pe ultimul drum.

O vecină a familiei, din satul Sămănanca, sub protecția anonimatului, ne-a spus că mama fetiței locuia în concubinaj cu un bărbat și avea trei copii: fetița care a murit și un băiat care trecuse anul acesta în clasa a opta, dar și un fecior mai mare, în vârstă de 31 de ani, căsătorit în satul vecin, Teleșeu, tată a doi copii.

„Ea suferea de tuberculoză și avea patima băutului. Sâmbătă dimineață, concubinul ei s-a dus la muncă, la prășit prin sat, iar când sora sa - care locuia în vecinătate - a venit în ospeție, a găsit-o  moartă. Lumea prin sat zice că a murit în somn, din cauza plămânilor. Noi am pus mână la mână și am adunat ce am putut, ca să contribuim cu ceva la înmormântarea sa. Fiul său mai mare, Aurel, trăiește în satul vecin, este căsătorit și are doi copii, este muncitor și un bun gospodar: a luat trupul neînsuflețit al mamei sale și pe cei doi frați mai mici și au mers în Teleșeu, ca să o îngroape acolo. Am rămas șocați când am auzit despre faptul că și fetița a murit. Nu știu ce s-a întâmplat, dar se zice că s-a intoxicat cu ceva”, ne-a spus vecina familiei.

Gheorghina Taras, directoarea gimnaziului unde învăța fetița, ne-a spus printre lacrimi, la fel de șocată, că fetița era deșteaptă, sârguincioasă și, cu toate că ducea o viață grea, niciodată nu a lipsit de la lecții.

„La noi, școala este cu predare în limba rusă, dar Sofica, că așa îi ziceam noi, chiar dacă era vorbitoare de limba română, era destul de deșteaptă și sârguincioasă, manifesta un interes deosebit pentru toate materiile de studiu. Nu absenta niciodată de la ore... Noi am fost pe la ei de mai multe ori și, de fiecare dată, i-am ajutat cu ce am putut. Tare greu trăiau: locuiau într-o căsuță mică și neîngrijită, dar, împreună cu asistentul social din localitate, cu profesorii, dar și alți oameni din sat, mereu i-am ajutat cu ce am putut: cu rechizite, haine, mâncare, totul ca să poată fetița veni la școală”, ne spune la telefon directoarea cu vocea ttremurândă.

Femeia mărturisește că a fost șocată când polițistul din sat și i-a spus despre tragedie.

„După ce am aflat despre moartea mamei sale (lumea din sat zice că a murit prin somn), am văzut-o pe Sofica prin curtea școlii: se juca cu alți copii. Am chemat-o la mine și i-am dat biscuiți și bomboane. Era veselă. Apoi mi-a zis că va veni fratele ei să o ia la Teleșeu... Și aseară, iată, s-a întâmplat ce s-a întâmplat...Sărmanul copil, a dus o viață grea. Vara aceasta am vrut să-i fac o surpriză și i-am organizat o foaie de odihnă la o tabară de vară. De pe 30 iunie până la 10 iulie trebuia să meargă la tabăra de vară „Miorița”. Erau toate documentele pregătite, dar... Acum, împreună cu colectivul pedagogic, dar și cu alți oameni din sat, adunăm bani și ce mai trebuie, ca să contribuim și noi la înmormântare Soficăi”, a mai spus Taras.

Directoare ne-a mai spus că, la spital, după ce a murit fetița, a ajuns și fiica fratelui său, cea despre care poliția locală spunea că ar fi verișoara victimei.

Potrivit poliției locale, pe parcursul zilei de ieri, fetița a fost cu rudele la cimitir, unde au organizat o masă de pomenire a mamei sale, care a decedat sâmbătă, iar spre seară s-a dus acasă la fratele său (de 31 de ani), în aceeași localitate. În jurul orei 20:00, a început să se simtă rău: avea convulsii. Fratele său a apelat imediat la serviciul medical urgent, însă, din nefericire, echipajul medical, ajuns la fața locului, nu a putut decât să constate decesul copilei.

După o examinare preliminară a corpului neînsuflețit, medicii legiști au conchis că pupilele ochilor erau miotice [de la mioză - contracție pronunțată a pupilei, care apare în timpul expunerii la lumină, la efortul de acomodare etc. - nota edit.], bilaterale, semn de intoxicație cu substanțe necunoscute, potrivit specialiștilor.

Tot în aceeași zi, mai târziu, în jurul orei 22:00, la secția internare a spitalului Orhei de către altă echipă a serviciului asistență medicală urgentă a fost adusă o altă minoră cu aceleași simptome de intoxicație cu substanțe necunoscute, internată în secția terapie intensivă. Este vorba despre copilul în vârstă de 8 anișori, fiica fratelui fetiței care a murit. 

Potrivit medicilor de la Spitalul din Orhei, stare de sănătate a fetiței este gravă, dar stabilă.

Reamintim că, alte 48 de persoane, printre care și copii, au ajuns la spital cu intoxicații severe, după ce au participat la o masă de pomenire, organizată în satul Holoşiţa din raionul Soroca. 

Dramă de familie la Orhei. O fetiță a murit după ce s-a intoxicat la masa de pomenire a mamei sale