Noul ministru al Afacerilor Interne, Andrei Năstase, a depus un denunț la Procuratura Generală prin care cere lui Eduard Harunjen să fie inițiată o cauză penală pe numele judecătorilor Curții Constituționale pentru tentativă de uzurpare a puterii în stat. În același timp Năstase cere ridicarea imunității deputatului democrat Vladimir Plahotniuc, pentru că i-ar fi determinat pe magistrați să comită aceste ilegalități.

Așadar, conform documentului adresat procurorului Eduard Harunjen, Năstase susține că judecătorii CC, și anume: Mihai Poalelungi, Raisa Apolschi, Artur Reșetnicov, Corneliu Gurin, Aurel Băieșu și Veaceslav Zaporojan au efectuat infracțiuni de tentativă de uzurpare a puterii în stat – art. 339 alin.(1) Cod penal.

„Actele Curții Constituționale au condus la instaurarea unui dualism al puterii şi în consecință, a unei crize a acesteia, ceea ce a afectat şi extrapolat întreaga societate datorită interpretării ambigue și abuzive a unor norme constituționale. Mai mult, autoritățile apărute ca rezultat al efectelor produse de deciziile ilegale emanate de Curte, au încercat să schimbe starea de lucruri existentă, au emis acte de dizolvare a Parlamentului R. Moldova, au stabilit alegeri anticipate, au înstrăinat bunuri, existând, practic, o preluare ilegală și abuzivă a puterii în stat, prin anihilarea puterii legislative și suprimarea Guvernului legal constituit”,  explică Andrei Năstase în denunț.

Ministrul de Interne cere procurorului general să se adreseze Legislativului pentru ca deputații să-i retragă lui Vladimir Plahotniuc imunitatea parlamentară, scrie 

„În prezenta cauză, Plahotniuc Vladimir a acționat în vederea accederii sale la putere și de menținere a sa și a Guvernului aservit, la putere, dispunând prin intermediul judecătorilor Curții Constituționale dizolvarea Parlamentului, continuarea împuternicirilor Guvernului condus de Filip Pavel în pofida expirării împuternicirilor acestuia, neadmiterea intrării în atribuții a Guvernului condus de Maia Sandu”, afirmă Năstase.

În concluzie, Năstase cere următoarele lucruri:

1). Tragerea la răspundere a judecătorilor CCM Poalelungi Mihai, Apolschi Raisa, Artur Reșetnicov, Gurin Corneliu, Băieșu Aurel, Zaporojan Veaceslav, dar și a lui Plahotniuc Vladimir în temeiul art. 339 alin.(1) Cod penal.

2). Suspendarea provizorie din funcţie a judecătorilor CCM Poalelungi Mihai, Apolschi Raisa, Artur Reșetnicov, Gurin Corneliu, Băieșu Aurel, Zaporojan Veaceslav.

3). Ridicarea imunităţii parlamentare a lui Vladimir Plahotniuc

Vedeți denunțul aici.